Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Τρυπάνια και χρήσεις .


Σε αυτήν την ανάρτηση του Φτιάχτο μόνος σου θα έχουμε μια γνωριμία με τις διαφορετικές χρήσεις των τρυπημάτων των διαφορετικών τρυπανιών αλλά και τη διαφορετικότιτα της χρήσης.
  1. Πολλά τρυπήματα γίνονται σωστά μόνο με τη χρήση κάποιου οδηγού ή με την εφαρμογή της κατάλληλης τεχνικής.
  2. Τα τρυπήματα για συνδέσεις με καβίλιες είναι από τις περιπτώσεις όπου χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια και προσοχή. Επιβάλλεται η χρήση κάποιου βοηθητικού μέσου για να αντικρύσουν σωστά οι τρύπες στα δύο μέρη. Η επιλογή του κατάλληλου τρυπανιού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.
  3. Για το σωστό κεντράρισμα χρησιμοποιείται συνήθως ο διπλός ξυλουργικός μαρκαδόρος. Η μεταφορά των κέντρων στο απέναντι κομμάτι, γίνεται με μικρά μεταλλικά σημαδευτήρια που μπαίνουν στις ήδη ανοιγμένες τρύπες της μιας πλευράς.
  4. Υπάρχουν και διάφορα συστήματα έτοιμων οδηγών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο βολικό να κατασκευάσει κανείς ένα πρόχειρο ξύλινο καλουπάκι. Όσο για τα τρυπάνια, στις κάθετες διατρήσεις σε τραβέρσες πιο αποτελεσματικά είναι τα λεγόμενα φιδοτρύπανα.
  5. Οι διαμπερείς τρύπες παρουσιάζουν συχνά ξεφτίσματα στην έξοδο του τρυπανιού, στην πίσω πλευρά του ξύλου. Aυτό αποφεύγεται αν από κάτω τοποθετηθεί ένα άλλο κομμάτι και σφιχτούν τα δύο ξύλα μαζί. Ακόμα πιο καθαρές γίνονται οι διαμπερείς τρύπες αν το τρύπημα γίνει πρώτα από τη μια μεριά ως τη μέση του υλικού, και μετά από την άλλη.
  6. Η καθαρότητα των τοιχωμάτων και του πάτου μιας τρύπας εξαρτώνται όχι μόνο από την αιχμηρότητα του τρυπανιού αλλά και από τη σωστή σχέση κοπής και ταχύτητας προώθησης μέσα στο υλικό. Η ταχύτητα κοπής προκύπτει από τις στροφές του τρυπανιού. Η προώθηση σχετίζεται με την απόδοση του δράπανου και την πίεση που ασκεί ο χρήστης.
  7. Όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα κοπής και όσο πιο αργή η προώθηση, τόσο καλύτερη η ποιότητα του τρυπήματος. Χωρίς βέβαια ακρότητες, γιατί αν μείνει αρκετή ώρα το τρυπάνι στο ίδιο σημείο με υψηλές στροφές, οι κόψεις του θα καταστραφούν και το ξύλο θα μαυρίσει.
  8. Στις βαθιές τρύπες του τρυπάνι πρέπει να βγαίνει κάθε τόσο και να καθαρίζεται αλλιώς κάποια στιγμή θα στομώσει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα τρυπάνια με επίπεδη κεφαλή, τα τύπου Forstner και τρυπάνια για μεντεσέδες. Τα κομματάκια και η σκόνη του ξύλου που κολλάνε πάνω τους αφαιρούνται φυσικά με το δράπανο απενεργοποιημένο.
  9. Μια ιδιαίτερη κατηγορία τρυπημάτων είναι τα στρογγυλά ξύλα. Τα διάφορα μοντάρια, πόδια τραπεζιών κ.λπ. έχουν την τάση να ξεγλιστήσουν από το τρυπάνι. Το δράπανο λοιπόν πρέπει να είναι σταθεροποιημένο στην επιτραπέζια βάση του και το στρογγυλό ξύλο να είναι σφιγμένο σε έναν πρόχειρο οδηγό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...