Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Τρυπάνια και πως να τα χρησιμοποιούμε.


Σε αυτή την ανάρτηση του Φτιάχτο Μόνος σου θα δούμε τα διαφορετικά είδη τρυπανιών και την λειτουργία τους.
Αν και μοιάζουν ως προς το σχήμα, τα τρυπάνια αυτά έχουν διαφορετικές χρήσεις και εφαρμογές, ανάλογες με τη σύνθεση του υλικού κατασκευής τους.
Έτοιμοι οδηγοί τρυπημάτων για καβίλιες υπάρχουν σε διαμέτρους 6, 8, 10 και 12 χλσ.. Στα σόκορα, οδηγούν το τρυπάνι κάθετα και ακριβώς στη μέση του πάχους του ξύλου.
Κάθετο τρύπημα, στην ίδια φορά με τα νερά του ξύλου, με το λεγόμενο ματικάπι. Το ελικοειδές, μακρύ τρυπάνι κρατάει σταθερή πορεία μέσα στο ξύλο, κάθετα, σύμφωνα με τη γωνία δίπλα.

Οι μακριές διαμπερείς τρύπες ανοίγονται καλύτερα τρυπώντας και από τις δύο πλευρές. Κι αν ακόμα δεν υπάρξει απόλυτη σύμπτωση, το σφάλμα παραμένει αόρατο στη μέση του ξύλου.
Ένας πρόχειρος οδηγός βάθους κατασκευάζεται εύκολα για κάθε διάμετρο τρυπανιού και για κάθε βάθος τρύπας. Απλά, τρυπιέται ένα κομμάτι στρογγυλού ξύλου και «φοριέται» στο τρυπάνι.


Η τρύπα σε μια ξύλινη μπάλα κεντράρεται με ένα τέχνασμα: ανοίγεται πρώτα μια τυφλή τρύπα σε ένα ξύλο, η μπάλα σταθεροποιείται σ’ αυτή και τρυπιέται μετά με το κατάλληλο τρυπάνι.

Διαμπερής τρύπα σε ξύλινη μπάλα: Ανοίγεται πρώτα από τη μια μεριά τρύπα ως το μισό βάθος. Σ’ αυτήν μπαίνει μια καβίλια, με την οποία η μπάλα σταθεροποιείται και τρυπιέται από την άλλη μεριά.
Το στρογγυλό ξύλο πρέπει οπωσδήποτε να στερεωθεί σε βάση για να τρυπηθεί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το φαλτσοκούτι, στο οποίο εύκολα το στρογγυλό ξύλο σφηνώνεται με πηχάκια.
Πρόχειρος οδηγός με κωνική υποδοχή για στρογγυλά, πλακέ κομμάτια ξύλου που πρέπει να τρυπηθούν στην άκρη. Το ξύλινο δισκάκι παραμένει κάθετο και το τρυπάνι οδηγείται με σιγουριά.
Τα οβάλ ανοίγματα δημιουργούνται με τρυπάνι Forstner και σκαρπέλο. Ανοίγεται μια σειρά από διαδοχικές τρύπες, έτσι και μετά ευθυγραμμίζονται οι πλευρές.

Τα στρογγυλά ανοίγματα ξεκινούν από μια μικρή τρύπα για το πέρασμα της πριονόλαμας της σέγας. Σε ορθογώνια ή πολυγωνικά ανοίγματα, μπορούν να ανοιχτούν τρύπες σε όλες τις γωνίες.
Τρύπες μεγάλης διαμέτρου ανοίγονται χωρίς δυσκολία με τα ποτηροτρύπανα. Διατίθενται σε σετ που περιλαμβάνουν μια σειρά από ανταλλακτικές λάμες διαφορτικών διαμέτρων.

Τα ειδικά κυκλικά τρυπάνια με ρυθμιζόμενη διάμετρο χρησιμοποιούνται σε μασίφ ξύλο όσο και σε ξυλόπλακες. Αυτά που έχουν κόψη σκληρομετάλλου μπορούν να τρυπήσουν και πλεξιγκλάς.

Το πετρέλαιο και το νέφτι ή τα υποκατάστατά του διαλύουν το ρετσίνι και τα υπολείμματα ξύλου που κολλάνε στα τρυπάνια. Σε δύσκολες περιπτώσεις θα πρέπει να μείνουν λίγο για να μαλακώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...