Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ψηφίδες και μερικά πράγματα για αυτές.


Ας δούμε και κάτι διαφορετικό στο Φτιάχτο Μόνος σου όπως μερικά βασικά χαρακτηριστικά στην πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική της ψηφίδας.

Η τέχνη του ψηφιδωτού δεν είναι πολύ δύσκολη τέχνη, αρδεί αυτός που θα ασμοληθεί με αυτήν να έχει την υπομονή και να πιάνουν τα χέρια του. Για να ολοκληρώσει κανείς ένα έργο απαιτείται αρκετός χρόνος μήνες ή ακόμα και ολόκληρος χρόνος. Οι δυσκολίες που παρουσιάζει η τέχνη αυτή είναι ότι όλα τα κομάτια από τα οποία αποτελείται είναι διαφορετικά μεταξύ τους.
Τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του ψηφιδωτού είναι τα εξής : πέτρα , μάρμαρο, κεραμίδι και γυαλί. Υπάρχει ποικιλία θεμάτων για όποιον ασχολείται με το ψηφιδωτό, ανάλογα με την έμπνευση που έχει ο καθένας. Όσον αφορά τα είδη κατασκευής του ψηφιδωτού χωρίζονται στον άμμεσο και στον αντίστροφο τρόπο κατασκευής. Η διαδικασία για την κατασκευή ψηφιδωτών τα οποία προορίζονται για τοίχους ( ακολουθώντας τον αντίστροφο τρόπο ) είναι η εξής.
Στην αρχή ζωγραφίζουμε το θέμα που θέλουμε επάνω σε ένα πανί και καρφώνουμε το πανί πάνω σε ένα νοβοπάν.
Στη συνέχεια με ένα ειδικό κόφτη αρχίζουμε να κόβουμε το υλικό από το οποίο θα κατασκευάσουμε τις ψηφίδες σε μικρά κομματάκια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο σχέδιο από την γυαλιστερή τους πλευρά αφού προηγουμένως βάλουμε λίγη κόλλα.
Σιγά σιγά και με μεγάλη προσοχή και υπομονή κολλάμε όλες τις ψηφίδες.
Όταν τις κολλήσουμε όλες τοποθετούμε ένα μεγάλο πλέγμα πάνω στην κατασκευή μας.
Ετοιμάζουμε μαρμαρόκολλα σε ένα κουβά και στη συνέχεια την αλείφουμε πάνω στο πλέγμα έτσι ώστε να καλύψει όλο το έργο.
Αφήμουμε το έργο μας να στεγνώσει για λίγες ώρες.
Κατόπιν το γυρίζουμε ανάποδα και αφαιρούμε το πανί αφού πρώτα το βρέξουμε.
Στο τέλος με μιά βούρτσα δαπέδου καθαρίζουμε καλά όλη την κόλλα από την επιφάνεια του ψηφιδωτού και το έργο είναι έτοιμο να το χαρείτε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...