Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Επίστρωση Ταπετσαρίας.


Αφού σε προηγούμενη ανάρτηση του Φτιάχτο Μόνος σου μάθαμε μερικά πράγματα για τις κόλλες ταπετσαρίας ήρθε η ώρα να μάθουμε τον τρόπο της σωστής επίστρωσης.

Η σωστή τοποθέτηση και προετοιμασία του τοίχου έχει πολύ μεγάλη σημασία στην καλή εφαρμογή της ταπετσαρίας αλλά και στην διάρκεια ζωής της.
Οι επιφάνειες δεν πρέπει να έχουν εξογκώματα ή μεγάλες τρύπες γιατί αυτά θα φαίνονται μέσα από την ταπετσαρία και θα έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα.
Πριν καλλήσετε την ταπετσαρία κάψτε το καμμάτι που θέλετε με μια ανοχή 5-10 εκ για να έχετε το περιθώριο να την προσαρμόσετε στην επιφάνεια που θέλετε.
Ακολουθήστε πιστά τις προδιαγραφές της ταπετσαρίας ως προς την εφαρμογή της κόλλας στον τοίχο ή στην ταπετσαρία.
Ακολουθήστε τον προβλεπόμενο χρόνο μουλιάσματος του κατασκευαστή για όλα τα φύλλα ταπετσαρίας . Οι ελαφριές ταπετσαρίες θέλουν λιγότερο χρόνο. Οι πιο χοντρές και βαριές απαιτούν περισσότερο χρόνο. Οι γκοφρέ ταπετσαρίες δεν χρειάζονται πολύ χρόνο. Οι μεταλλικές εκτυπώσεις χρειάζονται ελάχιστο χρόνο.
Εφαρμογή της κόλλας στον τοίχο :
Απλώστε την κόλλα με ρολό ή πατρόγκα ( μεγάλο και πολύ φαρδύ πινέλο ) σε τόση επιφάνεια όση καταλαμβάνει το φύλλο που θέλουμε να κολλήσουμε και κολλήστε την.
Εφαρμογή της κόλλας στην ταπετσαρία :
Αναποδογυρίστε το φύλλο της ταπετσαρίας έτσι ώστε η καλή μεριά να βλέπει προς τα κάτω απλώστε την κόλλα με ρολό ή πατρόγκα στο πίσω μέρος του φύλλου που θέλετε να κολλήσετε και διπλώστε το στα δύο ( κόλλα με κόλλα). Αφήστε την να μουλιάσει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και κολλήστε.
Ξεκινήστε την εφαρμογή της ταπετσαρίας από την μεριά που μπαίνει το φυσικό φως.
Για φωτοταπετσαρίες και μεγάλα σχέδια ξεκινήστε από την μέση του τοίχου.
Τοποθετήστε την ταπετσαρία κάθετα με νήμα της στάθμης.
Αφού εφαρμόσετε το κομμάτι της ταπετσαρίας , πατήστε με το κατάλληλο εργαλείο που σας δίνουν οι προδιαγραφές από μέσα προς τα έξω έτσι ώστε να φύγει η περιττή κόλλα και οι φούσκες προς την άκρη της ταπετσαρίας.
Μαρκάρετε τις γωνίες ( σοβατεπί, κάσες πόρτας ή παράθυρου ) και αφαιρέστε τις περισευούμενες λωρίδες χρησιμοποιώντας ένα κοπίδι.
Κολλήστε το επόμενο φύλλο έτσι ώστε να επικαλύπτει από 1 έως 2 χιλιοστά το άλλο ( εξαρτάται και από το είδος της ταπετσαρίας και την ποιότητα) .
Προσέξτε να μην ξεχειλίσει η κόλλα από τις ραφές. Στις ραφές χρησιμοποιήστε μόνο λεία , κωνικά ρολάκια ραφής ή ειδική πάστα ραφής.
Η ιδανική θερμοκρασία για το σωστό στέγνωμα της ταπετσαρίας είναι μεταξύ +18 έως +24 βαθμούς Κελσίου.
Η ταπετσαρία χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες για να στεγνώσει.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...