Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Ξυλογλυπτική. Λίγα πράγματα να ξέρουμε.

Τετμημένη στροφή : 


Τετμημένη στροφή ανοίγει το α τόρνος όπου το αρχικό κομμάτι προς κατεργασία αποτελείται από τα πολλαπλάσια κολλώ-μαζί μέρη. Η διαδικασία περιλαμβάνει να κολλήσει επάνω διάφορα κομμάτια του ξύλου για να δημιουργήσει τα σχέδια και τα οπτικά αποτελέσματα στα γυρισμένα προγράμματα.
Η τετμημένη στροφή είναι επίσης γνωστή όπως την πολυχρωματική στροφή.
Στην παραδοσιακή ξύλινη στροφή, το πρότυπο είναι ένα μονό κομμάτι του ξύλου. Το μέγεθος, ο προσανατολισμός σιταριού και τα χρώματα του ξύλου, θα πλαισιώσουν πώς μπορεί να μετατραπεί σε αντικείμενο όπως ένα κύπελλο, platter, ή vase. Με την τετμημένη στροφή, το μέγεθος και τα σχέδια περιορίζονται μόνο από τη φαντασία, την ικανότητα και την υπομονή.
Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των τετμημένων στροφών είναι σκάφη ενός είδους ή άλλο, για να κυριολεκτήσουμε, οποιοδήποτε γυρισμένο αντικείμενο που περιλαμβάνει τα πολλαπλάσια κομμάτια του κολλημένου ξύλου θα μπορούσε να ταξινομηθεί ως τετμημένη στροφή. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τις μάνδρες, τους μύλους αλατιού και πιπεριών, και τις κυλώντας καρφίτσες. Με την κοπή και την εκ νέου συγκέντρωση των κομματιών αφότου γυρίζουν τα, οι μοναδικές μορφές μπορούν να δημιουργηθούν, διασχίζοντας στην καθαρή τέχνη. Δείτε παραδείγματος χάριν την εργασία του Malcolm Tibbetts.

Εκτός από τις δεξιότητες σχεδίου, η τετμημένη στροφή απαιτεί τις δεξιότητες ξυλουργικής ακρίβειας καθώς επίσης και τις γυρίζοντας δεξιότητες. Σχέδιο και κατασκευή ενός κενού κύπελλων--το ξύλινο κομμάτι που τοποθετείται στον τόρνο για τη στροφή ενός σκάφους--απαιτεί τις ψαρευμένες miter ενώσεις που κόβονται στις ανοχές τόσο ελάχιστα όσο ένα δέκατο ενός βαθμού ή καλύτερα.
Υπάρχουν ουσιαστικά δύο διαφορετικές τεχνικές για ένα κενό κύπελλων, μια κατασκευή δαχτυλιδιών και μια κατασκευή σανίδων.
Η κατασκευή δαχτυλιδιών είναι η πιό κοινή. Ένα δαχτυλίδι-κατασκευασμένο κενό περιλαμβάνει τα δαχτυλίδια που κολλιούνται σε έναν κυλινδρικό σωρό. Αν και platter ή ρηχό ένα κύπελλο θα μπορούσε να γίνει από ένα ενιαίο δαχτυλίδι, η συσσώρευση πολλών δαχτυλιδιών είναι πιό χαρακτηριστική. Εκτός από ένα καπάκι ή μια βάση που γίνεται και που προστίθεται μετά από το γεγονός, το ύψος του τελειωμένου κομματιού είναι μια λειτουργία του αριθμού δαχτυλιδιών, και το ύψος κάθε δαχτυλιδιού, το οποίο μπορεί φυσικά να ποικίλει για την επιρροή. Κάθε δαχτυλίδι τρία ή περισσότερα κομμάτια που κόβονται περιλαμβάνει και που κολλιούνται για να διαμορφώσουν ένα τρίγωνο, ένα τετράγωνο, ένα Πεντάγωνο, hexagon, κ.λπ. Τα περισσότερα κομμάτια σε ένα δαχτυλίδι, η πρόκληση για τον τορναδόρο, επειδή υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τα λάθη ακρίβειας--χάσματα και misalignments στις ενώσεις μεταξύ των κομματιών. Τα μεμονωμένα κομμάτια που αποτελούν ένα δαχτυλίδι οι ίδιοι συγκεντρώνονται συχνά από τα μικρότερα κομμάτια της αντιπαράθεσης ή των συμπληρωματικών χρωμάτων για να επιτύχουν τα εντυπωσιακά σχέδια στο τελειωμένο κομμάτι. Αυτό προσθέτει επίσης στην πολυπλοκότητα και την πρόκληση για τον τορναδόρο.
Η εγγενής αμερικανική αγγειοπλαστική, το καλάθι, και υφαντικά σχέδιο, ιδιαίτερα από το νοτιοδυτικό σημείο ΗΠΑ, εμπνέουν συχνά τα χαρακτηριστικά μορφής και σχεδιασμού. Αυτά τα σχέδια είναι συχνά γεωμετρικά στο σχέδιο και είναι έτσι ευκολότερα να αναδημιουργήσουν από τις ρευστότερες μορφές που βρίσκονται στη φύση.
Οι κατασκευές σανίδων συγκεντρώνονται όπως τα βαρέλια--κύλινδροι που κατασκευάζονται από τα πολλαπλάσια μακροχρόνια, κάθετα-προσανατολισμένα κομμάτια. Καταρχήν, το σιτάρι δαχτυλίδι-κατασκευασμένα γυρίζοντας τρεξίματα οριζόντια στο τελειωμένο κομμάτι, ενώ το σιτάρι σανίδα-κατασκευασμένα γυρίζοντας τρεξίματα κάθετα, από πάνω προς τα κάτω.
Μια τετμημένη στροφή μπορεί να συνδυάσει την κατασκευή δαχτυλιδιών, την κατασκευή σανίδων, και το στερεό, non-segmented ξύλο επίσης σε ένα μονό κομμάτι. Εντούτοις, το ξύλο επεκτείνεται και συμβάλλεται στην κάθετο κατεύθυνσης στο σιτάρι του ως λειτουργία της περιεκτικότητας σε υγρασία του, ο ίδιος μια λειτουργία της περιβαλλοντικής υγρασίας. Σε αυτήν την περίπτωση, κατά τη διάρκεια του σχεδίου και της συνέλευσης, ο τορναδόρος πρέπει να είναι προσεκτικός του αντίκτυπου στη μακροπρόθεσμη δομική ακεραιότητα της συγκέντρωσης των ιδρυτικών κομματιών στις ασυμβίβαστες, μη παράλληλες κατευθύνσεις σιταριού.
Μια σημαντική παραλλαγή της τεχνικής κατασκευής δαχτυλιδιών είναι γνωστή ως «κύπελλο από έναν πίνακα.» Φανταστείτε έναν επίπεδο, τετραγωνικό πίνακα που διχοτομείται για να δημιουργήσει δύο ίδια ορθογώνια, όπως δύο δίδυμα κρεβάτια που τοποθετούνται δίπλα-δίπλα για να διαμορφώσουν ένα τεράστιο, τετραγωνικό κρεβάτι. Τα δαχτυλίδια δημιουργούνται με την κοπή ομόκεντρων semi-circles από κάθε έναν από τους δύο πίνακες, ένα ομόκεντρο μισό-δαχτυλίδι μια αντανακλώ-μορφή ενός μισό-δαχτυλιδιού από άλλο. Semi-circles κόβονται χαρακτηριστικά με μια πριονοκορδέλλα, αλλά ένα scrollsaw, τορνευτικό πριόνι, ή η αντιμετώπιση είδε θα εργαζόταν. Η λεπίδα είδε χρησιμοποιημένος για να κόψει semi-circles τίθεται διαγωνίως από την κατακόρυφο, χαρακτηριστικά 45-60 βαθμοί, έτσι ώστε όταν κολλιέται μαζί κάθε αντανακλημένο ζευγάρι για να διαμορφώσει ένα πλήρες δαχτυλίδι, τα δαχτυλίδια διαμορφώνονται όπως τις διατομές ενός κώνου. Τα δαχτυλίδια συσσωρεύονται έπειτα για να δημιουργήσουν ένα κωνικό κενό. Μια απίστευτη ποικιλία των οπτικών αποτελεσμάτων μπορεί να επιτευχθεί ως λειτουργία για το πώς οι πίνακες κατασκευάζονται προτού να κοπούν τα ομόκεντρα δαχτυλίδια.
Υπάρχουν τρέχουσες συζητήσεις ως προς το εάν η στροφή είναι ένα εμπόριο, τέχνη, ή μια μορφή τέχνης. Η στροφή με αρχική μορφή της ήταν βεβαίως χρηστική. Εάν το τελευταίο όνομά σας είναι πιθανότητες «τορναδόρων» είναι ήταν εκεί ξύλινος τορναδόρος παραγωγής μερικές γενεές πριν στο οικογενειακό δέντρο σας. Πολλοί τορναδόροι παράγουν την εργασία αξόνων για τα έπιπλα, αρχιτεκτονική εργασία, παιχνίδια, και φυσικά, κύπελλα. Αλλά τα τελευταία χρόνια, η χρήση πολλών καλλιτεχνών γύρισε τα κομμάτια ως καμβά για γλυπτική, pyrography, χρυσό φύλλο εργασία, inlay, λεκές και ζωγραφική.
Πηγές : Τεχνικά περιοδικά και φυλλάδια που έχω συλλέξει σε κλαδικές οικοδομικές εκθέσεις, έρευνα στον Ιστό  ,τεχνικά περιοδικά που είμαι συνδρομητής αλλά και η πείρα μου σαν ελαιοχρωματιστής και οικοδόμος γενικότερα.  Παρακαλώ σεβαστείτε τον κόπο της επίπονης διαδικασίας σύνταξης των άρθρων και αν αντιγράψετε μέρος ή όλο το άρθρο, επισυνάψτε ένα σύνδεσμο προς τη σελίδα μας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...