Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Ξύλινες επιφάνειες. Προετοιμασία 2

Ξύλινες επιφάνειες. Προετοιμασία 2
Γέμισμα των λεπτών σχισμών:

Για να γεμίσετε γρήγορα τις λεπτές χαραμάδες αναμείξτε στόκο γενικής χρήσης με λίγο νερό μέχρι να γίνει κρεμώδης και εφαρμόστε τον στις σχισμές με ένα πινέλο. Μην μπλέκεται όμως σε πολύ τεχνικά θέματα θα βρείτε έτοιμους στόκους για όλες τις χρήσεις στα χρωματοπωλεία Γυαλοχαρτάρετε για να καθαρίσετε την επιφάνεια. Στα κουφώματα των παραθύρων χρησιμοποιήστε ξυλόστοκο. Περάστε τους ρόζους ένα χέρι με ειδικό στεγανωτικό ( γομολάκα) σε ξεφλουδισμένο ή ψημένο ξύλο και δύο ή τρία χέρια σε καινούργιο. Αν δεν προηγηθεί αυτό η ρητίνη θα περάσει μέσα από τους ρόζους και θα σχηματίσει ένα κίτρινο λεκέ μέσα από τα στρώματα της μπογιάς. Περάστε τις καινούργιες ή ξεφλουδισμένες επιφάνειες ένα χέρι αστάρι (εδώ χρησιμοποιούμε βελατούρα ή λάδι με νέφτι πριν τη βελατούρα , για ξύλινα κουφώματα, παντζούρια κ,α ) . Όταν στεγνώσουν και σκληρύνουν γυαλοχαρτίστε ελαφρά για να σχηματιστεί μια πολύ λεπτή βάση για την τελική επίστρωση. Για καλύτερα αποτελέσματα χρειάζονται δύο χέρια βάσης λίγο αραιωμένα με νέφτι για να μπορούμε να τα περάσουμε. Οι περισσότερες μπογιές για ξύλινες επιφάνειες προσφέρονται σε ματ, σατινέ και γυαλιστερή λαδομπογιά.
Αστεγανοποίητες επιφάνειες:
Στις αστεγανοποίητες καινούργιες επιφάνειες η παλιές ξύλινες επιφάνειες πρέπει να γίνει καλός καθαρισμός και να απομακρυνθούν σκλήθρες και σκόνες. Στην πρώτη φάση μπορούμε να στοκάρουμε τυχόν ατέλειες και να γυαλοχαρτάρουμε για να φύγουν τα υπολείμματα στόκου. Έπειτα μπορούμε να βάψουμε το ξύλο με μια μπογιά εμποτισμού ( ανιλίνη ) μετά συντηρητικό και τέλος το βερνίκι. Αν θέλουμε να βάψουμε το ξύλο με λαδομπογιά στοκάρουμε, τρίβουμε , περνάμε ένα ή δύο χέρια βελατούρα ανάλογα με την στιλπνότητα ή απορροφητικότητα του ξύλου και τέλος το τελικό χέρι λαδομπογιάς.
Βαμμένες ξύλινες επιφάνειες : Latex η στιλπνές.

Για τον καθαρισμό των επιφανειών όσον αφορά σε λατέξ επιφάνειες πλένουμε με διάλυμα απολίπανσης ή απορρυπαντικό και αφήνουμε να στεγνώσει ενώ όταν πρόκειται για στιλπνή μπογιά τρίβουμε με χοντρό γυαλόχαρτο και νερό. Μετά γεμίζουμε τις μεγάλες τρύπες με στόκο και τρίβουμε . Σε περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί υδατοδιαλυτό χρώμα περνάμε ακρυλικό αστάρι σαν βάση για να αποκαλυφθούν οι βρομιές και αφήνουμε δύο ώρες να στεγνώσει.
Επιφάνειες κοντραπλακέ:
Στις ξύλινες επιφάνειες από κόντρα-πλακέ τρίβουμε με μια μαλακή βούρτσα και αν υπάρχουν γεμίζουμε τις τρύπες με στόκο. Στη συνέχεια περνάμε ένα χέρι αστάρι- στεγανωτικό και αφήνουμε να στεγνώσει. Έπειτα αν πρόκειται να περάσουμε υδατοδιαλυτό χρώμα περνάμε ένα χέρι ακρυλικό αστάρι και αφήνουμε να στεγνώσει. Αν πρόκειται να περάσουμε λαδομπογιά περνάμε ένα χέρι βελατούρα και την αφήνουμε να στεγνώσει καλά.
Επιφάνειες από καπλαμά:
Για να καθαρίσουμε ξύλινες επιφάνειες από καπλαμά τρίβουμε με μια μαλακή βούρτσα και τις περνάμε με λεπτό γυαλόχαρτο. Ακολουθεί το στοκάρισμα και η στεγανοποίηση ανάλογα με την βαφή που θα εφαρμόσουμε. Όταν βάψουμε λαδομπογιά περνάμε ένα χέρι βελατούρα και όταν βάψουμε υδατοδιαλυτό χρώμα περνάμε ένα χέρι ακρυλικό αστάρι.
Λουστραρισμένες επιφάνειες:
Για να καθαρίσουμε λουστραρισμένα ξύλα πρέπει να τα βουρτσίσουμε καλά με μια σκληρή βούρτσα για να αφαιρέσουμε το βερνίκι. Για τα δύσκολα σημεία χρησιμοποιούμε ριμούβερ και μετά καθαρίζουμε με νερό και ξύδι ή καθαρό οινόπνευμα. Γυαλοχαρτάρουμε και καθαρίζουμε
την επιφάνεια Αν περάσουμε υδατοδιαλυτό χρώμα περνάμε ένα χέρι ακρυλικά αστάρι, αν περάσουμε λαδομπογιά εφαρμόζουμε ένα χέρι βελατούρα και μόλις στεγνώσει καλά περνάμε την λαδομπογιά.
Πηγές : Τεχνικά περιοδικά και φυλλάδιά αλλά και η εμπειρία μου σαν ελαιοχρωματιστής. Το παρόν άρθρο γίνεται να αντιγραφεί μέρος αυτού ή όλο αρκεί να τοποθετηθεί ένας σύνδεσμος προς την σελίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...