Προετοιμασία ξύλινων επιφανειών:
Γενικές συμβουλές για το πως θα προετοιμάσετε τις ξύλινες επιφάνειες έπιπλα, δάπεδα και και όλες τις ξύλινες επιφάνειες και τα παράγωγα τους.
Η καλή προετοιμασία εξασφαλίζει καλή εμφάνιση και τέλειο αποτέλεσμα. Οι ξύλινες επιφάνειες λόγω της ευαισθησίας τους χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και προετοιμασία για να έχουν αισθητικά καλή εμφάνιση αλλά και ανθεκτικότητα στο χρόνο στις συνθήκες του περιβάλλοντος. Οι ξύλινες επιφάνειες εσωτερικές και εξωτερικές απαιτούν διαφορετικά είδη προστασίας λόγω των διαφορετικών επιδράσεων που δέχονται. Οι εφαρμογές στις ξύλινες επιφάνειες πρέπει να συντηρούν να προστατεύουν , να διακοσμούν και να αναδεικνύουν την φυσική ομορφιά του ξύλου.
Ξύλινες επιφάνειες και όρια στο χώρο :
Τα ξύλινα μέρη ενός χώρου, πόρτες , παράθυρα, πλαίσια, σοβατεπί, κορνίζες και πασαμέντα αποτελούν ένα είδος συνόρων, χωρίζοντας οπτικά οριζόντιες και κάθετες επιφάνειες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι βέργες των τοίχων για πίνακες εκτός από τον πρακτικό σκοπό που εξυπηρετούν ( προστασία των τοίχων ), είναι και αρχιτεκτονικά τεχνάσματα για το σπάσιμο επίπεδων επιφανειών και τη βελτίωση των αναλογιών ενός χώρου. Παλιότερα όταν το ξύλο και η εργασία ήταν φθηνότερα όλες αυτές οι λεπτομέρειες διαβαθμίζονταν με γύψινες κορνίζες τόσο εμφανείς όσο και κατασκευαστικές. Οι πόρτες είχαν χωρίσματα, τα πλαίσια τους είχαν ένα αξιοπρόσεκτο πλάτος τα σοβατεπί είχαν ένα τέτοιο βάθος και πάχος που εξισορροπούσαν το ύψος του ταβανιού και τις κορνίζες. Ξύλινα τμήματα σαν αυτά προσθέτουν πολύ στην όψη ενός δωματίου και αξίζει τον κόπο να ενταχθούν στη διακόσμηση. Αν βαφτούν σε γυαλιστερό κατάλευκο χρώμα μπορούν να συναγωνιστούν τις επιφάνειες των τοίχων αντί να τις πλαισιώνουν .
Αποκατάσταση και προετοιμασία :
Η κοπιαστική προετοιμασία βαφής μιας ξύλινης επιφάνειας αποδίδει πάντα καρπούς. Αυτές οι επιφάνειες έχουν πολλή χρήση και αν η μπογιά έχει κάνει βαθουλώματα και ρωγμές θα μαζέψει βρομιά που θα είναι δύσκολο να βγει. Το μέγεθος της απαιτούμενης αποκατάστασης εξαρτάται από την κατάσταση της παλιάς εργασίας βαφής. Αν είναι σχετικά λεία και στρωτή , συνήθως αρκεί ένα πλύσιμο με ένα αραιό αλκυδικό διάλυμα για την αφαίρεση βρομιάς καθώς και λίγο γέμισμα και γυολοχαρτάρισμα για το σφράγισμα σκασιμάτων και οπών από καρφιά. Μέχρι ενός σημείου ή φθαρμένη και σπασμένη ξύλινη επιφάνεια μπορεί να αποκατασταθεί με γέμισμα. Κανείς δεν προχωρά στην ρευστοποίηση της μπογιάς αν δεν υπάρχει λόγος. Αν όμως μια βαμμένη επιφάνεια είναι αποσαθρωμένη ή το υλικό φινιρίσματος έχει την τάση να ξεβάφει η να τρέχει στα τελευταία στρώματα θα κερδίσετε χρόνο αν το αφαιρέσετε.
Ρευστοποίηση μπογιάς:
Η ρευστοποίηση της μπογιάς με ένα καμινέτο συγκόλλησης ή με ένα πιστόλι θερμότητας είναι η γρηγορότερη μέθοδος. Για να γίνει καλή δουλειά θα πρέπει να πάρετε ένα μεγάλο καμινέτο ή πιστόλι θερμότητας. Ξεκινήστε από γη βάση της περιοχής η μπογιά της οποίας πρέπει να αφαιρεθεί. Όσο η ζέστη αυξάνεται τόσο θα μαλακώνει η μπογιά πάνω στον ξύστη. Τοποθετήστε ένα μεταλλικό δοχείο στο πάτωνα για τα ζεστά λιωμένα κομμάτια μπογιάς. Μετακινήστε το καμινέτο πάνω-κάτω περνώντας το συνέχεια με τον ξύστη προσέχοντας να πηγαίνετε με τα νερά του ξύλου για να μην χαράξετε το ξύλο και δημιουργήσετε μεγαλύτερα προβλήματα.
Απόξεση της μπογιάς:
Η απόξεση της μπογιάς (stripping ) είναι μια ηπιότερη μέθοδος για να φθάσει κανείς στο ξύλο. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά πριν αρχίσετε να ξύνεταιι αφήστε το stripper ( απομακρυντές μπογιάς-ριμούβερ) να δράσει και να μαλακώσει την μπογιά. Καλό είναι να φοράτε γάντια. Χρησιμοποιήστε έναν επίπεδο ξύστη για τις ομαλές επιφάνειες και ένα άγκιστρο για τις γωνίες. Όταν τελειώσετε σκουπίστε την επιφάνεια με νερό και λίγο ξύδι ή οινόπνευμα για να απομακρύνετε υπολείμματα της χημικής ουσίας. Μετά το καθάρισμα γυαλοχαρτάρετε την επιφάνεια για να γίνει επίπεδη και λεία.
Πηγές : Τεχνικά περιοδικά και φυλλάδιά αλλά και η εμπειρία μου σαν ελαιοχρωματιστής. Το παρόν άρθρο γίνεται να αντιγραφεί μέρος αυτού ή όλο αρκεί να τοποθετηθεί ένας σύνδεσμος προς την σελίδα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου