Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Διάδρομος κήπου με κυβόλιθους

Σήμερα  στο Φτιάχτο  Μόνος σου ,  καθώς η άνοιξη μπήκε για τα καλά αλλά και το καλοκαίρι έρχεται ,  θα δούμε έναν απλό και  εύκολο τρόπο για να φτιάξουμε έναν  καλαίσθητο διάδρομο για τον κήπο μας  ο οποίος δεν απαιτεί κοψίματα και έτσι είναι εύκολος στην κατασκευή του .  

Εδώ σας παρουσιάζουμε τον τρόπο :

1: Μετράμε την επιθυμητή περιοχή . Τα ορθογώνια σχέδια είναι ευκολότερα  από τα κοίλα . Για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ένα τέλειο ορθογώνιο μετρήστε τις δύο διαγώνιους οι οποίες θα πρέπει να είναι ίσων διαστάσεων.
2: Σκάψτε την περιοχή που θέλετε σε βάθος 20 περίπου εκατοστών και φροντίστε ώστε η κατασκευή σας να έχει μια ελαφριά κατηφορική κατεύθυνση ώστε να αποφύγουμε ανεπιθύμητες υγρασίες αν είναι κοντά σε τοίχο και το νερό να απομακρύνεται κοντά από το σπίτι αλλά και από τον διάδρομο μας.  
3: Πριν ξεκινήσετε την κατασκευή σας κάντε μια δοκιμή για να δείτε αν οι μετρήσεις είναι σωστές και όλα κυλούν ομαλά για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες αργότερα. Κανονίστε ώστε να έχετε σκάψει και λίγο περισσότερο γύρω από την περίμετρο ώστε να έχετε λίγο ελεύθερο χώρο για να δουλέψετε με μεγαλύτερη ευχέρεια αλλά και να διορθώσετε τυχόν λάθη .
4: Οι ελάχιστοι έξτρα πόντοι που αφήσαμε στην αρχή του σκαψίματος στην περίμετρο είναι για την εισαγωγή των κυβόλιθων. Τοποθετήστε τους κυβόλιθους στην άκρη της περιμέτρου που σκάψαμε και χτυπήστε ελαφρά  με μια ματσόλα ή με το ξύλινο μέρος μιας μικρής βαριάς  για να πάρουν τη θέση τους ώστε να δημιουργήσουμε το περίγραμμα  της κατασκευής μας.  
5: Απομακρύνουμε τους κυβόλιθους που είχαμε βάλει δοκιμαστικά για να δούμε αν είχαμε σκάψει σωστά και όλα πήγαιναν καλά και κρατάμε αυτούς που τοποθετήσαμε ως περίγραμμα. Γεμίζουμε την περιοχή σκαψίματος με χαλίκι το οποίο θα καταλαμβάνει περίπου το μισός βάθος της σκαμμένης περιοχής.
6: Πατικώστε το χαλίκι πατώντας το ή με κάποιο δικό σας τρόπο. Απλώστε πάνω από το χαλίκι το ύφασμα κηπουρικής για να κρατήσουμε τα αγριόχορτα που πιθανόν θα ξεπεταγόντουσαν στο μέλλον κάτω από τον διάδρομό μας. Τώρα επιστρώνουμε την άμμο επάνω από το ύφασμα . Τώρα χρησιμοποιήστε μια μακριά σανίδα για να ομαλοποιήσετε την επιφάνεια σας σέρνοντας την κατά μήκος και πλάτος της επιφάνειας. Όπως ακριβώς κάνουν  για να στρώσουν  το τσιμέντο στο δάπεδο. Κάντε μια δοκιμή για να δούμε αν έχουμε το επιθυμητό βάθος ώστε οι κυβόλιθοι να εφαρμόζουν σωστά και να έρχονται πρόσωπο με το έδαφος. Φροντίστε να κάνετε κάποιες δοκιμές μεταξύ των διαφορετικών στρωμάτων ώστε όταν έρθει η στιγμή να τοποθετήσουμε τους κυβόλιθους να έχουμε το επιθυμητό βάθος για την επίστρωση τους. Έχετε κατά νου ότι τα  2/4 τα καταλαμβάνει το χαλίκι το ¼ η άμμος και το ύφασμα και το άλλο ¼ του βάθους το καταλαμβάνουν οι κυβόλιθοι .
7:Τώρα είναι η ώρα να απλώσουμε τους κυβόλιθους. Ξεκινάμε από μια γωνία πιέζοντας του κυβόλιθους προς τα κάτω μέσα στην άμμο. Βάλτε τους όσο πιο κοντά γίνεται . Χτυπήστε τα κυβόλιθους με μια ματσόλα ελαφριά για να τοποθετηθούν καλά μέσα στην άμμο.
8: Έχετε κατά νου ένα να δέσετε ένα  νήμα από μια άκρη και να το χρησιμοποιείται σε κάθε γραμμή κυβόλιθων που στρώνεται για να δείτε να έχετε μια επίπεδη επιφάνεια.  
9:  Τελειώνοντας το άπλωμα των κυβόλιθων στρώστε ένα στρώμα άμμου πάνω από τις πλάκες σας ώστε να καλύψουν τους αρμούς που έχουν μείνει σκουπίζοντας με μια σκούπα την άμμο και επαναλαμβάνοντας όσο χρειαστεί έως ότου οι αρμοί να καλυφθούν σωστά. Τώρα με ένα λάστιχο ποτίσματος ψεκάστε ελαφρά τους κυβόλιθους ώστε να κατακάτσει η άμμος και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν δούμε μικρές ατέλειες στους αρμούς επαναλαμβάνουμε με άμμο και λίγο κατάβρεγμα. Τώρα είμαστε έτοιμοι .
Τι θα χρειαστείτε :
Κασμά .
Φτυάρι και ματσόλα .
Αλφάδι.
Νήμα αλφαδιάσματος.
Σανίδα στρωσίματος της άμμου αλλά και να γονατίζετε επάνω όταν στρώνεται τα τούβλα και όχι να γονατίζετε επάνω στους κυβόλιθους.
Άμμο .
Χαλίκι.
Κυβόλιθους .
Ύφασμα επίστρωσης κηπουρικής.


Σκούπα και φυσικά λάστιχο ποτίσματος ή έναν κουβά για να μεταφέρεται νερό για το κατάβρεγμα στην περίπτωση που δεν έχετε λάστιχο και βρύση κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...