Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011


Πως να φτιάξουμε ένα απλό ξύλινο τραπέζι φαγητού για τον κήπο μας.
Όλοι ευχαριστιόμαστε την χρησιμότητα που έχει ένα τραπέζι εξωτερικού χώρου εξαιτίας όμως του υψηλού κόστους τις περισσότερες φορές πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν τις δικές τους κατασκευές. Σε αυτή την ανάρτηση του Φτιάχτο Μόνος σου λοιπόν θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε μια τέτοια κατασκευή βήμα βήμα.

Κάνοντας τα σχέδια μας :
Προσπαθήστε να σκεφτείτε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε και ελέγξτε ε την λίστα σας προσεκτικά . Σχεδίασε πως θα  μαζέψεις όλα τα υλικά που θα χρειαστείς και προσπάθησε να τα τοποθετήσεις όσο πιο καλά μπορείς στο χώρο που θα δουλέψεις , αυτό θα σου προσφέρει άνεση και ευκολία. Τα τραπέζια κήπου είναι συνήθως μεγάλα για αυτό θα πρέπει να έχει σκεφτεί και το μέρος τοποθέτησης του για να το βάλετε εκεί αμέσως με την ολοκλήρωση του. Αν δεν έχετε εσωτερικό μέρος για την κατασκευή του βρείτε ένα άνετο και κατά προτίμηση επίπεδο μέρος για την κατασκευή του.
Ελέγξτε την λίστα των υλικών σας και βρείτε τα υλικά του ίδιου είδους αλλά και πάχους , μήκους και λοιπά.  Σχεδιάστε να αγοράσετε τα υλικά σας υπολογίζοντας και μια επιπλέον ελάχιστη ποσότητα από απώλειες υλικών .
Εξαιτίας της διάβρωσης πρέπει να φροντίσετε ιδιαίτερα τα μεταλλικά στοιχεία της κατασκευής σας, για αυτό γαλβανιζέ μεντεσέδες ή άλλα μεταλλικά σημεία ένωσης της κατασκευής καλό θα ήταν να είναι ανοξείδωτα.  Επίσης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με τα σημεία κόλλησης. Θα πρέπει να δώσουμε σημασία στο αν η κόλλα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι αδιάβροχη.  Αυτό θα κρατήσει το τραπέζι μας όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα γερό και σταθερό στο πέρασμα του χρόνου.
Το σχέδιο ενός εξωτερικού τραπεζιού είναι λιγότερο πολύπλοκο από ένα εσωτερικού χώρου με λιγότερα σκαλίσματα και διακοσμήσεις  αλλά θα πρέπει να έχει ένα μεγαλύτερο βαθμό σταθερότητας .  Τα κοψίματα γίνονται μόνο μια φορά για αυτό φροντίστε να μετρήσετε δύο φορές και να είσαστε προσεκτικοί και να μην αφήνεται πρόσθετο μήκος στα τελειώματα πέρα από τις ακριβείς διαστάσεις που θέλετε την ξυλεία σας.
Κανόνες Ασφαλείας :
Πρέπει πάντα να φοράμε γυαλιά ειδικά όταν χρησιμοποιούμε ηλεκτρικά εργαλεία και με αυτά σμιλεύουμε , τρίβουμε  γυαλοχαρτάρουμε.
Φορέστε ρούχα που να σας δίνουν την δυνατότητα να μην πιαστούν αυτά σε ηλεκτρικά ή  άλλα μηχανήματα  που χρησιμοποιούμε  και έτσι να πληγώσουμε τον εαυτό μας.
Προστατευτική  μάσκα αναπνοής χρειάζεται επίσης όταν τρίβουμε με γυαλόχαρτο ή κάνουμε κάποια δουλεία που δημιουργεί πολύ σκόνη ή μερικές φορές χρησιμοποιούμε κάποια χημικά σκευάσματα όπως βερνίκια για το φινίρισμα του τραπεζιού μας.
Φροντίστε τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε να είναι καλά συντηρημένα αλλά και οι λεπίδες από κάποια εργαλεία όπως πλάνη πχ να είναι καλά ακονισμένα ούτως ώστε να σας διευκολύνουν στην δουλειά και όχι να σας δυσκολεύουν .
Ν α  έχετε το σωστό εργαλεία για την σωστή δουλεία .
Επισκευάστε ή πετάξτε εργαλεία με ραγίσματα στα ξύλινες χειρολαβές ή στα μεταλλικά μέρη .
Μην πριονίζεται , τρυπάτε ή σχεδιάζεται τίποτα αν δεν είναι σταθερά ασφαλισμένο .
Πανιά με λάδια ή βερνίκια που χρησιμοποιήσατε μπορεί να αναφλεγούν τυχαία , για αυτό φροντίστε να τα αποθηκεύεται κάπου σίγουρα .
Μην κάνετε κακή χρήση των εργαλείων σας.
Για καλό και για κακό να έχετε στο χώρο εργασίας σας ένα κουτάκι με πρώτες βοήθειες και μην δουλεύεται όταν είστε κουρασμένοι . Τότε συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα.
Να διαβάζεται τις οδηγίες χρήσεις των εργαλείων και να τις ακολουθείτε πιστά κάνοντας την σωστή χρήση για το κάθε εργαλείο .
Κρατήστε  τα εργαλεία μακριά από τα παιδιά
Βγάλτε από την πρίζα τα εργαλεία όταν θέλετε να αλλάξετε εργαλείο . Πχ το τρυπάνι όταν θέλουμε να αλλάξουμε το διαμέτρημα του αλλάζοντας την μύτη του.
Προσέξτε που βάζετε τα χέρια σας όλες τις στιγμές.
Συνηθισμένα  λάθη :
Το ποιο συνηθισμένο λάθος σε οιοδήποτε Φτιάχτο Μόνος σου έργο είναι η αποτυχία του να διαβάσουμε και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για  οποιοδήποτε εργαλείο ή υλικό  χρησιμοποιείτε . Άλλα συνηθισμένα λάθη είναι να παίρνουμε τα μέτρα ασφαλείας σαν δεδομένα και να μην τους δίνουμε την σημασία που πρέπει με αποτέλεσμα τον φτωχό σχεδιασμό της κατασκευής μας. Μια λίστα με υποδείξεις ώστε να έχουμε σωστό σχεδιασμό αλλά και ασφάλεια κατά την διάρκεια της εργασίας μας ακολουθεί παρακάτω.
Ακολουθήστε τον χρυσό κανόνα : Μέτρησε δύο φορές και κόψε μία.
Φρόντισε να έχεις άφθονο χρόνο στην διάθεση σου για κάθε βήμα της εργασίας.
Μάθε την κατασκευή σου.
Όταν τελειώσεις με την ξυλεία κράτησε τον χώρο δουλειάς σου καθαρό από σκόνη και βρωμιές .
Ακολούθησε τις οδηγίες της επιλογής σου και τελείωσε την δουλεία προσεκτικά.
Κάνε τις τρύπες στα πόδια του τραπεζιού όταν είσαι σίγουρος ότι όλα είναι τέλεια ευθυγραμμισμένα.
Χρησιμοποιήστε πάντοτε ανοξείδωτους συνδετήρες ή μεντεσέδες  για να ενώσετε τα διαφορετικά κομμάτια .
Χρησιμοποιήστε στο επάνω μέρος του τραπεζιού καρφιά που δεν θα είναι πολύ εμφανή. Υπάρχουν καρφιά με μικρότερο κεφάλι που δεν θα είναι τόσο ορατά στο τελικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιήστε αδιάβροχες κόλλες .
 Ανοίξτε τρύπες πιλότους πριν αρχίσετε να καρφώνεται καρφιά κοντά στα τελειώματα των σανίδων
Βεβαιωθείτε ότι τα κοψίματα σας είναι στις κατάλληλες διαστάσεις και κομμένα στις σωστές γωνίες .
Χρησιμοποιήστε στο τραπέζι κοψίματος ένα στοπ ούτως ώστε να μπορείτε να κόβετε την ίδια στιγμή σανίδες πανομοιότυπα.
Ορολογία.
Εδώ είναι ορισμένοι όροι που θα πρέπει να εξοικειωθείτε .
Κόψιμο μήτρας : Γωνίες που κόβονται κατά μήκος του φάρδους  ή του πάχους της σανίδας για να αποτελέσουν τους οδηγούς μας.

Στηρίγματα : Είναι μικρές σανίδες που υποστηρίζουν τα τελειώματα.

Συνδετικό καρφί . Ξύλινα καρφιά που χρησιμοποιούνται για ενδυνάμωση και ευθυγράμμιση .


Γωνιακά υποστηρίγματα.  .

Φάρδος κοψίματος .

Επιλογή ξυλείας .
Η ξυλεία εξωτερικού χώρου πρέπει να είναι ανθεκτική για να αντέχει στο σάπισμα και στο λέκιασμα από το νερό. Τρία είδη ξύλου προτιμούνται για αυτή τη δουλειά . Κέδρος , κυπαρίσσι και ερυθρόδεντρο. Αυτά τα τρία είδη δέντρων έχουν φυσικά έλαια και ανέχονται τον καιρό και έχουν ζεστά και πλούσια χρώματα. Μία άλλη επιλογή που χρησιμοποιείτε πολύ για έπιπλα εξωτερικού χώρου είναι το επεξεργασμένο με πίεση ξύλο . Αυτό είναι λιγότερο ακριβό και βρίσκεται και πιο εύκολα . Θυμηθείτε όταν κάνετε τα κοψίματα σε τέτοιου είδους ξύλο χρησιμοποιήστε ένα βερνίκι για να στεγανοποιήσετε τις άκρες γιατί είναι λιγότερο ανθεκτικό από το φυσικό ξύλο στις διαθέσεις του καιρού. 

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...