Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Δείτε τα παλιά σας έπιπλα με μια άλλη ματιά.

Δίνοντας μια αίσθηση  αναπαλαίωσης στα έπιπλα μας.
Μια πολύ χρήσιμη ανάρτηση του Φτιάχτο Μόνος σου για το πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα παλιά και άχρηστα έπιπλα μας δίνοντας τους μια αναπαλαιωμένη νότα . 
Τι θα χρειαστούμε :
Πινέλα βαψίματος.
Κομμάτια πανιών .
Καμινέτο .
Κερί  : χρωματιστό ή λευκό .
Γυαλόχαρτα.
Χρωματισμένα κερί επιπλοποιίας η μαρκαδόρους βαφής .  

Δημιουργήστε τις δικές σας ξεχωριστές δημιουργίες από τα παλαιά και άχρηστα έπιπλα σας δίνοντας τους ένα χαρούμενο και μοντέρνο αποτέλεσμα. Τα αναπαλαιωμένα έπιπλα μπορεί να είναι πολύ ακριβά. Είναι αρκετά εύκολο να δημιουργήσετε τα δικά εύκολα και γρήγορα. Ψάξτε σε παλαιοπωλεία για παλιά και φτηνά έπιπλα και σιγουρευτείτε ότι είναι μασίφ ξύλο γιατί έπιπλα με επίστρωση ή λεπτές φλούδες ξύλου δεν θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.  
Βήμα 1 : Προετοιμάστε την επιφάνεια.
Σιγουρευτείτε ότι η επιφάνεια που πρόκειται να δουλέψετε είναι καθαρή. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με ένα βρεγμένο πανί με λίγο απορρυπαντικό . Έπειτα αφήστε το να στεγνώσει τελείως . Ένα ελαφρύ επίσης γυαλοχαρτάρισμα θα ήταν καλή ιδέα αφού θα επιτρέψει στο κερί αλλά και στην μπογιά έπειτα να εφαρμοστούν καλά . Καλό ξεσκόνισμα είναι απαραίτητα για να μην έχουμε τραχεία επιφάνεια σαν τελικό αποτέλεσμα.  Επίσης στερεώστε όποιο τμήμα του επίπλου κουνιέται ή επιδιορθώστε  όποια  επιφάνεια  είναι φθαρμένη ή αλλοιωμένη . Απομακρύνεται συρτάρια ή άλλα κινητά μέρη
Βήμα 2 :  Τρίψτε επάνω στην επιφάνεια κερί .
Αν θέλετε το αποτέλεσμα να έχει ένα εφέ ξεφλουδίσματος ή σκασίματος αυτό μπορείτε να το καταφέρεται ως εξής: Πριν εφαρμόσετε την μπογιά σας , τρίψτε το κερί εδώ και εκεί επάνω στο έπιπλο σας και στα σημεία που θέλετε το φινίρισμα , δηλαδή το ξεφλούδισμα ή σκάσιμο . Καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου που θέλουμε το εφέ ούτως ώστε να είμαστε πιο ακριβείς στο αποτέλεσμα μας αλλά και στην εφαρμογή του κεριού.  Η μπογιά θα ρολάρει  και θα ξεφλουδίσει επάνω στα σημεία που έχετε περάσει το κερί  .
Βήμα 3: Βάψιμο .
Τις περισσότερες φορές ένα πολύ λεπτό χέρι σατινέ μπογιάς δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα και δεν δείχνει την στιλπνότητα ή γυαλάδα που θα θέλαμε . Για αυτό εφαρμόστε ένα καλό χέρι από την μπογιά σας και αφήστε το να στεγνώσει.
Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι μήπως θέλετε ένα δύο τόνων αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι θα θέλατε ένα χρώμα στο πρώτο χέρι και ένα δεύτερο στο δεύτερο χέρι με την σκέψη πάντα ότι με το δεύτερο χρώμα και χέρι θα αφαιρέσετε λίγο από το πρώτο αλλά θα του προσθέσετε σε ζεστασιά .
Βήμα 4: Φθείρεται την επιφάνεια .
Αφού το χρώμα στεγνώσει χωρίς να σκεφτούμε αν εφαρμόσαμε ένα ή δύο χέρια είναι ώρα να πάρουμε το παλαιωμένο ή φθαρμένο αποτέλεσμα που  θέλουμε . . Σκέψου το έπιπλο σου και προσπάθησε να φανταστείς που θα ήταν τα φθαρσίματα του αν αυτό χρησιμοποιούνταν για χρόνια . Σε μία καρέκλα θα ήταν  πιθανότατα στα άκρα των μπράτσων που ακουμπάμε τα χέρια μας , σε ένα συρτάρι θα ήταν στο σημείο επαφής με το χερούλι   σε ένα καντηλέρι στους κόμπους κλπ.  Πολύ ελαφρά με το γυαλόχαρτο  τρίψτε την μπογιά στις περιοχές που σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε ότι θέλουμε το αποτέλεσμα. Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε μερικές κοιλότητες με ένα κατσαβίδι ή μια πρόκα στην επιφάνεια για μια πιο αυθεντική ματιά. Όταν έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε εφαρμόζουμε ελαφρώς χρωματισμένο κερί επάνω στα σημεία που τρίψαμε νωρίτερα για να τις σκοτεινιάσουμε ή τονίσουμε.
Συμβουλή  : Αυτό το αποτέλεσμα μπορούμε να το πετύχουμε και με μαρκαδόρους βαφής για να μπορούμε να ελέγχουμε τα αποτελέσματα καλύτερα.
Βήμα 5 : Ξεφλουδίστε την μπογιά .
Μπορείτε να ξεφλουδίσετε περισσότερη μπογιά χρησιμοποιώντας ένα μικρό καμινέτο σε ολόκληρο το έπιπλο . Τελειώστε την εργασία σας με ένα προστατευτικό βερνίκι .

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπρεεε μαζι με το κρυο γυρισε κι ο αγγελος !!!!!επιτελους!!!!χαχαχα
Πολυ χρησιμη αναρτηση και αγαπημενη!!!!Καλη συνεχεια και να σε "βλεπουμε" συχνοτερα..misirlou k maria

Manolis Samoilis είπε...

Για όποιον ενδιαφέρεται: www.epiploepiskevi.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...