Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Τα πρώτα εργαλεία των Αμερικανών


Η καθιερωμένη άποψη πως οι Κλόβις της αρχαίας Βόρειας Αμερικής ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν εργαλεία στην ήπειρο, πριν από 13.200 χρόνια, αμφισβητείται από την ανακάλυψη ακόμα παλαιότερων εργαλείων στο Τέξας.
Ο Μάικλ Ουότερς, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Α&Μ του Τέξας, και η ομάδα του ξέθαψαν πάνω από 15.000 πέτρινα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο Ντέμπρα Φρίντκιν στο Τέξας. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που προσδιορίζει πότε τα αντικείμενα εκτέθηκαν τελευταία φορά στο φως του ήλιου, βρήκαν πως τα ευρήματα ήταν μεταξύ 13.200 και 15.000 ετών.
Η ανακάλυψη αυτή ωστόσο δεν σημαίνει πως οι Κλόβις ζούσαν στη Βόρεια Αμερική νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε. Πρόκειται μάλλον για μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων που χρησιμοποιούσε άλλου είδους εργαλεία και που έζησε στην περιοχή εκείνα τα πρώιμα χρόνια. Η συγκεκριμένη ομάδα μπορεί να αντικαταστάθηκε ή και να εξελίχθηκε πολιτισμικά στους Κλόβις.
«Τα εργαλεία είναι τεχνολογικά απλούστερα και ελαφρύτερα από εκείνα που χρησιμοποιούσαν οι Κλόβις» λέει ο Τζέιμς Αντοβάσιο, αρχαιολόγος από το Mercyhurst College της Πενσιλβάνια. «Αυτό μας δείχνει πως ήταν νομάδες κυνηγοί-συλλέκτες, και είχαν διαφορετικό τρόπο ζωής από τους Κλόβις, που είχαν βαρύτερα εργαλεία για καθιστική χρήση» εξηγεί ο Ουότερς.
© Nature News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...