Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Τοποθέτηση κυβόλιθων.


Σε αυτήν την ανάρτηση του Φτιάχτο Μόνος σου θα βρούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για την τοποθέτηση κυβόλιθων στον κήπο μας ή οπουδηποτε αλλού κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο.
Α) ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΥΒΟΛΙΘΟΥ
Οι κυβόλιθοι, σε σύγκριση με άλλα υλικά δαπεδοστρώσεων, έχουν το πλεονέκτημα ότι εναποθέτονται σε υπόστρωμα θραύστης άμμου. Αυτό σημαίνει ότι η τοποθέτηση τους είναι εύκολη, γρήγορη και πάνω απ' όλα, οικονομική. Ο τρόπος αυτός τοποθέτησης προσφέρει επίσης το πλεονέκτημα ότι, σε περίπτωση που αργότερα θελήσουμε να εκτελέσουμε τυχόν εργασίες στο υπέδαφος (πχ πέρασμα καλωδίων, αγωγών, κλπ), είναι πολύ εύκολο να «σηκώσουμε» τους κυβόλιθους και μετά το πέρας των εργασιών να τους επανατοποθετήσουμε.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση είναι το έδαφος να είναι σταθερό δηλαδή, σκληρό, συμπυκνωμένο και όχι μπάζωμα . Σε περίπτωση που είναι μπάζωμα, απαιτείται «εξυγίανση» του με σκύρα (30-70 χιλιοστά), πάτημα με οδοστρωτήρα και κατασκευή υπόβασης από 3Α. Αναφέρουμε μερικές τυπικά εδάφη για κυβόλιθους: σκυρόδεμα, χώμα, άσφαλτος.
Παρακάτω δίνουμε μια απλοποιημένη εκδοχή του τρόπου τοποθέτησης των κυβολίθων.Σε περίπτωση όμως που θέλετε υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα και ποιότητα κατασκευής προτείνουμε να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία κατασκευαστή ή να μας συμβουλευτείτε.
ΒΗΜΑ 1: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΒΑΣΗΣ 
Τοποθετείστε 3Α στην επιφάνεια που πρόκειται να στρωθεί πάχους τουλάχιστον 10 εκατοστών. Βρέξτε και συμπιέστε την με οδοστρωτήρα. Φροντίστε να δώσετε τις κατάλληλες κλίσεις για την απορροή των όμβριων.
ΒΗΜΑ 2: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΡΑΣΠΕΔΩΝ 
Ο "εγκιβωτισμός" είναι απαραίτητος σε όλα τα έργα με κυβόλιθους γιατί εμποδίζει τους κυβόλιθους να διασκορπιστούν. Σκάψτε χαντάκι βάθους 10 – 15 cm και φάρδους 15 – 20 cm. Υπολογίστε ώστε το ελεύθερο ύψος του κρασπέδου (ή του σενάζ) από την στρωμένη συμπιεσμένη επιφάνεια να είναι 10 – 12 cm. Αν χρησιμοποιήσετε κράσπεδα, αλφαδιάστε τα και στερεώστε τα με τσιμεντόλασπη.
ΒΗΜΑ 3: ΔΙΑΣΤΡΩΣΗ ΑΜΜΟΥ 
Πριν την
τοποθέτηση των κυβολίθων τοποθετήστε στρώμα θραυστής άμμου (λατομείου). Ισιώστε την άμμο με πήχεις, με κλίσεις κατάλληλες προς την διεύθυνση απορροής των όμβριων.
ΒΗΜΑ 4: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΥΒΟΛΙΘΩΝ
ΒΗΜΑ 5: ΚΟΨΙΜΟ ΚΥΒΟΛΙΘΩΝ 
Χρησιμοποιώντας ένα χάρακα μετρήστε και χαράξτε κάθε κυβόλιθο που επιθυμείτε να κόψετε. Η κοπή μπορεί να γίνει με κόφτη νερού, τροχό κοπής πέτρας (σβουράκι) ή ειδικό κόφτη κυβολίθων. Τοποθετήστε σφηνώνοντας τους κομμένους
κυβόλιθους στα εναπομείναντα κενά στις άκριες.
ΒΗΜΑ 6: ΔΟΝΗΣΗ Απλώστε πάνω στους τοποθετημένους κυβόλιθους, στέγνη άμμο θαλάσσης. Σκουπίστε με μια σκούπα ώστε η άμμος να εισχωρήσει στους αρμούς. Δονήστε με δονητή πλάκας. Το δάπεδο σας είναι έτοιμο.
) ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΜΑΤΟΝΕΛΑΣ®
Οι 2 συνηθέστερες μέθοδοι τοποθέτησης της Ματονέλας είναι η τοποθέτηση λεπτής στρώσης (με κόλλα) ή, αυτή της παχιάς στρώσης (με τσιμεντόλασπη). Κατά την τοποθέτηση συστήνουμε ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα ώστε το δάπεδο να διατηρηθεί καθαρό.
1) Τοποθέτηση λεπτής στρώσης (με κόλλα ταχείας πήξεως)
Συνίσταται κόλλα ταχείας πήξεως για δάπεδα κατάλληλη για τοποθέτηση μαρμάρων και φυσικών λίθων (ρωτήστε μας για περισσότερα στοιχεία).
  1. Το δάπεδο στο οποίο θα τοποθετηθεί η Ματονέλα â , πρέπει να είναι επίπεδο, σταθερό και καθαρό από ξένα σώματα (σκόνες, γράσα, βερνίκια, κεριά κλπ). Η επιφάνεια τού από μπετόν δαπέδου, πρέπει να έχει κατασκευαστεί πριν αρκετές ημέρες, ώστε να είναι αρκετά στεγνή. Συνίσταται η τοποθέτηση σε δάπεδο "τσιμεντοκονίας".
  2. Ετοιμάστε την κόλλα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή.
  3. Απλώστε ένα λεπτό στρώμα κόλας στο δάπεδο, για να έχετε ένα καλό εμποτισμό αυτού . Μετά απλώστε αμέσως με μια οδοντωτή σπάτουλα ( δόντι τουλάχιστον 10 χιλιοστών), την αναγκαία ποσότητα κόλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...