Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Πλιθιά.

Τα πλιθιά είναι επίσης από τα πιο παλιά δομικά υλικά. Γίνονται από αργιλώδες χώμα adobe_7που έχει υγρανθεί με νερό, προσθέτοντας μερικές φορές κομμένο άχυρο, τρίχες κατσίκας ή άλλες ίνες που προστίθενται για ενίσχυση και που στη συνέχεια αφήνεται να στεγνώσει στο επιθυμητό σχήμα. Συνήθως τα πλιθιά έχουν σχήμα παραλληλεπίπεδο και κτίζονται όπως τα τούβλα.

Το ιδανικό χώμα για πλιθιά περιέχει άργιλο σε ποσοστό 15% - 30% για συνοχή ενώ το υπόλοιπο είναι επί το πλείστον αμμώδες η με μικρά χαλίκια. Περισσότερος πηλός θα συρρικνωθεί υπερβολικά και θα σκίσει ενώ σε μικρότερη αναλογία θα τρίβεται.  Σε κάποιες περιπτώσεις προστίθεται μία μικρή ποσότητα τσιμέντου για να το σταθεροποιήσει ενώ σε κάποιες άλλες μία επικάλυψη από άσφαλτο το προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα. 

adobe2Τα πλιθιά σχηματίζονται είτε χύνοντας το μίγμα σε καλούπια μέχρι να στεγνώσει είτε πρεσάροντας με υδραυλικές πρέσες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πατώματα, χρωματισμένα με ένα λεπτό στρώμα πηλού και γυαλισμένα με φυσικό λάδι. 

Τα πλίθινα κτίρια με σωστά επιχρίσματα χρειάζονται γενικά πολύ λιγότερη συντήρηση από τα εκτεθειμένα. Σε μια προσπάθεια να προστατευθούν πολλά παλία πλίθινα κτίρια έχουν σοφατιστεί εξωτερικά με τσιμέντο. Αυτή η μέθοδος έχει αποτύχει γιατί όταν η βροχή διαπεράσει το τσιμέντο από κάποια σχισμή δεν μπορεί να εξατμιστεί εύκολα δεδομένου ότι το τσιμέντο εμποδίζει την διαπνοή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σκάσιμο του σοβά. 

adobe3Τα πλιθιά έχουν μεγάλη θερμική μάζα συγκρατώντας πολύ καλά τη ζέστη ή την δροσιά. Αρκετές φορές, με σκοπό την αποτελεσματικότερη θερμομόνωση, χρησιμοποιείται διπλή τοιχοποιία με αέρα ή άλλη μόνωση στη μέση.

Γενικά τα πλιθιά, σαν υλικό που χτίζεται με την ίδια λογική με το τούνβλο, πλεονεκτούν έναντι του κομπ στην ταχύτητα κατασκευής αλλά μειονεκτούν στην συνοχή και τη στιβαροτητα του κτιρίου μιας και το κομπ συμπεριφέρεται μονολιθικά.

http://cob.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=38&Itemid=121

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...