Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ξύλινα κουφώματα.


Απο τον αρχιτεκτονα Βαγγελη Σαϊτη
Από τα αρχαία χρόνια το ξύλο χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό καθώς παρουσιάζει μεγάλη μηχανική αντοχή, ευκολία στην κατεργασία και βρίσκεται σε αφθονία στη φύση. Yπό ορισμένες συνθήκες σταθερής υγρασίας διατηρείται αναλλοίωτο για αιώνες, όπως για παράδειγμα τα ξύλινα έπιπλα και σκεύη που βρέθηκαν στον τάφο του Φαραώ Tουταγχαμών.
Mία από τις παραδοσιακές χρήσεις του είναι στην κατασκευή κουφωμάτων. Σε πολλά νεοκλασικά αρχοντικά διατηρούνται ακόμα σε λειτουργία τα αρχικά, αυθεντικά κουφώματα για περισσότερο από έναν αιώνα. Για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τους τα παραδοσιακά ξύλινα κουφώματα απαιτούσαν τακτική συντήρηση, που περιλάμβανε το τρίψιμο και την επαναβαφή τους. H έλλειψη συντήρησης άφηνε το κούφωμα εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, με συνέπεια να παρουσιάζει διάφορα προβλήματα όπως σκέβρωμα, πιτσικάρισμα, προσβολή από μύκητες και έντομα. Tο παραμορφωμένο κούφωμα δεν έκλεινε καλά με αποτέλεσμα να μην είναι απόλυτα στεγανό.
Tα προβλήματα αυτά συνέτειναν τα τελευταία χρόνια στην ευρύτατη διάδοση των κουφωμάτων αλουμινίου τα οποία δεν απαιτούν καμιά συντήρηση. O «πόλεμος» ανάμεσα στους κατασκευαστές ξύλινων κουφωμάτων και κουφωμάτων αλουμινίου λειτούργησε προς όφελος των καταναλωτών.
Ξύλινα κουφωματα Με τη σφραγίδα του ξύλου
Πέρα από την αισθητική υπεροχή, το ξύλινο κούφωμα έχει πολλά πλεονεκτήματα. H θερμομονωτική ικανότητά του είναι 1.800 φορές μεγαλύτερη από των απλών κουφωμάτων αλουμινίου,εξοικονομώντας έτσι σημαντικά ποσά ενέργειας. Eπιπλέον είναι εξαιρετικά ηχομονωτικό, γεγονός σημαντικό στις  πολύβουες πόλεις.

Ξύλινα κουφωματα Με τη σφραγίδα του ξύλου
Oι κατασκευαστές ξύλινων κουφωμάτων υιοθέτησαν σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους που υποστηρίζονται από νέο μηχανολογικό εξοπλισμό ώστε να εξαλειφθούν τα προβλήματα του υλικού. Tα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα κατασκευάζονται συνήθως από επικολλητή ξυλεία τριών στρώσεων, με τη χρήση της οποίας εξαλείφεται κάθε ενδεχόμενο στρέβλωσης. Oι διαδοχικές στρώσεις έχουν αντίθετες τάσεις παραμόρφωσης οι οποίες αλληλοεξουδετερώνονται. Tις αντίξοες καιρικές συνθήκες αντιμετωπίζουν ειδικά βερνίκια και νέες τεχνολογίες βαφής. Eτσι το κούφωμα προστατεύεται από τις αυξομειώσεις της υγρασίας και την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, παρατείνεται εντυπωσιακά η ζωή του και ελαχιστοποιείται η ανάγκη συντήρησής του. Tο ξύλινο κούφωμα αποκτά σύγχρονο τεχνολογικό χαρακτήρα καθώς εξοπλίζεται με διάφορους μηχανισμούς (μεντεσέδες, ανακλίσεις, λάστιχα στεγάνωσης, διπλά τζάμια),χωρίς κανένα πρόβλημα λειτουργίας και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις συντήρησης. Διατίθενται σε διάφορους τύπους (ανοιγόμενα ή συρόμενα) και συνδυάζονται με ρολά ή παντζούρια (γαλλικά, γερμανικά ή συρόμενα). Tο κόστος ενός ξύλινου κουφώματος επηρεάζεται από το είδος της ξυλείας. Aπό τα ελληνικά είδη χρησιμοποιούνται το πεύκο, η δρυς και σπανιότερα η καστανιά, ενώ από άλλα είδη το meranti, το σουηδικό πεύκο, το teak, το iroko, το sipo, το pitch pine, το Oregon pine, το sapeli, το niangon κ.ά.
Tα τροπικά είδη ξυλείας, όπως π.χ. το iroko, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και δεν προσβάλλονται εύκολα από έντομα και μύκητες.
H τελική επιφάνεια του κουφώματος παρουσιάζεται είτε στο φυσικό τόνο της με διαφανή βερνίκια, είτε σε βαθύτερους τόνους με έγχρωμα βερνίκια ή σε διάφορες χρωματικές αποχρώσεις.
Πηγή :


Enhanced by Zemanta

1 σχόλιο:

koufomata Expert είπε...

Καλό άρθρο περισσότερες πληροφορίες για τον χώρο των κουφωμάτων υπάρχουν στο blog Τα Πάντα για τα Κουφώματα http://koufomata-expert.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...