Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Πλακάκια και πιθανά προβλήματα.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΟΛΛΑ ( ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ)

ΤΟ ΠΛΑΚΑΚΙ ‘ΚΑΘΕΤΑΙ’

• Είναι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε μεγάλη ποσότητα(πάχος άνω των 2cm) κόλλας. Eίναι βασική αρχή η κόλλα να μην ξεπερνά το πάχος του πλακιδίου. Αν έχουμε υψομετρικές διαφορές στο υπόστρωμα εξομαλύνουμε πριν τοποθετήσουμε πλακίδια, με κόλλα πλακιδίων (για μικρές διαφορές) ή τσιμεντοκονίαμα για μπετόν εξομάλυνσης.
• Τα ‘δόντια’ της σπάτουλας που χτενίζουμε την κόλλα είναι αραιά και με μεγάλο βάθος , με συνέπεια το κενό που αφήνουν κατά το χτένισμα να τείνει να καλυφθεί από την κόλλα (καθώς αυτή έχει τάση να απλώνεται για να γεμίσει την επιφάνεια υποστρώματος πλακιδίου ομοιόμορφα) .Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε σπάτουλα με μικρότερη απόσταση των δοντιών της μεταξύ τους και χωρίς μεγάλο βάθος.
• Κάποιες φορές παρατηρείται ‘βύθιση’ στις γωνίες των πλακιδίων όταν δημιουργούν ‘σταυρό αρμού’. Συνήθως αυτό οφείλεται στο ‘καμπούριασμα’ που έχουν κάποια πλακάκια (διαλογής) και όχι σε κακοτεχνίες του τεχνίτη.

ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ Η ΚΟΛΛΑ ΣΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ

• Το υπόστρωμα δεν είναι καθαρό(φέρει σκόνες, λάδια κτλ)
• Το υπόστρωμα έχει υποστεί πρότερη επεξεργασία με ειδικά μη απορροφητικά υλικά
• Δεν χρησιμοποιούμε σωστό τύπο κόλλας για το συγκεκριμένο υπόστρωμα(συμβουλευτείτε τον οδηγό στο τέλος του εγχειριδίου για τους τύπους της κόλλας και που εφαρμόζεται ο καθένας)
• Είναι πολύ σφιχτή η κόλλα
• Έχει κατακρατήσει υγρά ή μεγάλη υγρασία το υπόστρωμα
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗ ΚΟΛΛΑΕΙ Η ΚΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΚΑΚΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

Η ΚΟΛΛΑ ΤΡΑΒΑΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

Συνήθως αντιλαμβανόμαστε αυτό το γεγονός συγκρίνοντας με προηγούμενη εφαρμογή με ίδια κόλλα, άλλο τύπο κόλλας . Ο ανοιχτός χρόνος εργασίας εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες και το υπόστρωμα.
Μικρές διαφοροποιήσεις στην θερμοκρασία μπορούν να προκαλέσουν δραματικές αλλαγές στους ανοιχτούς χρόνους εργασίας που δίνουν οι κατασκευαστές της κόλλας. Ανάλογα με την θερμοκρασία , την υγρασία, τον αέρα και την ατμοσφαιρική πίεση η κόλλα μπορεί να παρουσιάζει αποκλίσεις ως προς το ‘τράβηγμα’ , σε σχέση με προηγούμενη χρήση της στον ίδιο ή σε άλλο χώρο και χρόνο. Η εμπειρία του τεχνίτη τον βοηθά να καταλάβει την ποσότητα του νερού που πρέπει να συμπληρωθεί στο μίγμα της κόλλας κατά την παρασκευή του ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερος ανοιχτός χρόνος εφαρμογής.

Η ΚΟΛΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ‘ΠΕΤΣΑ’ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ

Οι κατασκευαστές δίδουν ανοιχτό χρόνο εργασίας και στεγνώματος της επιφάνειας του μίγματος της κόλλας μετρημένες σε συνθήκες εργαστηρίου με θερμοκρασία 22-23 C 0 με 50 ΑΥ και χωρίς αερισμό. Εμείς ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο εργοτάξιο ‘απλώνουμε’ τόση κόλλα ώστε να μπορούμε σε διάστημα 8 – 15 λεπτών (ανάλογα τον τύπο της κόλλας και τις συνθήκες) να καλύψουμε την επιφάνεια της κόλλας με πλακίδια πριν στεγνώσει η επιφάνεια της. Έχει παρατηρηθεί ότι μεγαλύτερο ρόλο στο στέγνωμα της επιφάνειας της κόλλας παίζουν τα ρεύματα αέρος που εμφανίζονται στο εργοτάξιο και ο αέρας γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...