Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Τρίψιμο και βερνίκωμα ξύλινων πατωμάτων.


Σε αυτήν την ανάρτηση του Φτιάχτο Μόνος σου θα δούμε πως μπορούμε να συντηρήσουμε το παλιά μας παρκέ αλλά και τη χρειάζεται να κάνουμε για να προστατέψουμε το νέο μας πάτωμα. Η διαδικασία είναι σχεδόν η ίδια. Μόνο που χρειάζεται να πιάνουν τα χέρια μας και να μπορέσουμε να νοικιάσουμε από κάπου μια μηχανή τριψίματος πατωμάτων.

 Παλιά αυτό γινόταν σε καφενεία αλλά και κάποια σχετικά μαγαζιά γύρω από την πλατεία Κάνιγγος αλλά και τη Μαυροματέων στο πεδίο του Άρεως, αλλά επειδή έχω χρόνια να ασχοληθώ με το θέμα δεν είμαι σίγουρος αν εξακολουθούν να υπάρχουν αυτά τα στέκια. Πιστεύω όμως ότι θα υπάρχουν καταστήματα που νοικιάζουν μηχανές τριψίματος με τα σχετικά εργαλεία για να φέρεται την δουλειάς σε πέρας. Μαζί με τη μηχανή θα χρειαστείτε και ένα σβουράκι για τα σοβατεπί και μια ξύστρα που θα σας χρησιμέψει στις γωνίες και στα πολύ δύσκολα σημεία εκεί όπου ούτε το σβουράκι μπορεί να κάνει δουλειά. Τα γυαλόχαρτα που θα χρειαστούν δεν τα θυμάμαι και πολύ καλά τώρα εννοώ τα νούμερα, αλλά εκεί που θα νοικιάσετε την μηχανή ή στο χρωματοπωλείο όπου θα τα αγοράσετε θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε τα κατάλληλα. Ξεκινάμε λοιπόν.

Τρίψιμο :
Το πρώτο στάδιο είναι να τρίψουμε το καινούργιο μας παρκέ και να το λειάνουμε ώστε να απομακρυνθεί η αγριότητα του καινούργιου ξύλου και να είναι έτοιμο για το βερνίκι ή το παλιό μας για να απομακρύνουμε τα παλιά βερνίκια. Το ίδιο κάνουμε και στο σοβατεπί είτε είναι καινούργιο είτε παλιό. Στα δύσκολα σημεία χρησιμοποιούμε την ξύστρα που έχουμε προμηθευτεί από το κατάστημα όπου νοικιάσαμε τη μηχανή μας. Περνάμε πρώτα ένα χέρι χοντρό γυαλόχαρτο ίσως 30αρι ή 60 δεν θυμάμαι καλά τώρα και μετά ένα χέρι πιο λεπτό. Φροντίζουμε να τρίβουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγουμε να πληγώσουμε τα νερά του ξύλου κατά προτίμηση όχι κόντρα στα νερά αλλά κατά μήκος.
Το δεύτερο στάδιο είναι μόλις περάσουμε τα δύο πρώτα χέρια γυαλόχαρτο να περάσουμε και ένα τρίτο που θα είναι πολύ λεπτό μόνο και μόνο για να λειάνει την επιφάνεια και να την κάνει όσο πιο απαλή γίνεται.
Στο τρίτο στάδιο θα κάνουμε ένα πολύ καλό ξεσκόνισμα ώστε να απομακρυνθεί όλη η σκόνη. Μην δίνεται πολύ σημασία στη λεπτομέρεια γιατί και να μείνει ελάχιστη σκόνη στο πάτωμα θα μας χρειαστεί και θα σας πω πως όταν φτάσουμε στο αστάρωμα σαν πρώτο χέρι προστασίας των πατωμάτων μας που θα προετοιμάσει το παρκέ μας για το βερνίκωμα.
Βερνίκωμα :
Αστάρι βερνικιού: Βερνίκια θα βρείτε στα χρωματοπωλεία σε διάφορες τιμές και ποικιλίες αλλά ας δούμε πως περνάμε το αστάρι μας. Το καλύτερο είναι να πάρουμε μια πολύ μεγάλη κοντή και φαρδιά σπάτουλα. Χύνουμε λίγο λίγο τα αστάρι στο καλά τριμμένο μας πάτωμα και με τη σπάτουλα το απλώνουμε στο παρκέ. Αυτός ο τρόπος είναι καλύτερος από ένα μεγάλο πινέλο γιατί με την ελάχιστη σκόνη που έχει μείνει στο πάτωμα σιγά σιγά και όπως περνάμε το αστάρι επάνω στο πάτωμα σχηματίζεται ένας ψιλός πολτός που λειτουργεί σαν ξυλόστοκος που εισχωρεί ανάμεσα στους αρμούς του πατώματος και έτσι το σφραγίζει και σίγουρα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία. Καλύτερος λοιπόν ο τρόπος εφαρμογής με μεγάλη σπάτουλα. Θα σας κατατοπίσουν για αυτές στα μαγαζιά με τα αντίστοιχα βερνίκια.
Σαν δεύτερο στάδιο κάνουμε τα εξής : Αφού αφήσουμε το αστάρι μας να στεγνώσει, αυτό γίνεται γρήγορα μην σας ανησυχεί, παίρνουμε ένα ψιλό γυαλόχαρτο και περνάμε όλη τη επιφάνεια του πατώματος ούτως ώστε να λειάνουμε το πάτωμα μας για τελευταία φορά. Σίγουρα από το πέρασμα του ασταριού και αφού όπως είδαμε αφήσαμε λίγη σκόνη για να λειτουργήσει σαν στόκος , θα έχει μείνει κάποιου είδους λεπτού κόκκου στην επιφάνεια του κάτι που δεν το θέλουμε στο τελικό μας αποτέλεσμα. Με το ελαφρό γυαλοχαρτάρισμα ο κόκκος θα σπάσει και θα χαρίσει στο πάτωμα μας μια λεία και καθαρή υφή. Εδώ τώρα πρέπει να κάνουμε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο καθάρισμα. Κάντε το με όποιον τρόπο νομίζετε αρκεί να μην αφήσετε κόκκο σκόνης στο πάτωμα.
Στο τρίτο στάδιο περνάμε το δεύτερο χέρι βερνίκι με ένα μεγάλο και κατάλληλο για βερνίκια πατωμάτων πινέλο και το αφήνουμε να στεγνώσει για τουλάχιστον 24 ώρες. Το βερνίκι το περνάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί υπάρχει περίπτωση να μας κάνει ματίσεις. Φροντίζουμε να ξεκινάμε από την μέσα πλευρά του δωματίου και να βγαίνουμε προς την πόρτα . Μην κλειστούμε και μέσα και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε μετά. Εκτός αν θέλουμε το πάτωμα να έχει τα αποτυπώματα των ποδιών μας σαν να είμαστε στη λεωφόρο της δόξας του Χόλιγουντ.
Τέταρτο και τελευταίο στάδιο είναι να περάσουμε το τελευταίο χέρι βερνίκι πατωμάτων αφού πριν ξεκινήσουμε έχουμε φροντίσει να κλείσουμε καλά πόρτες παράθυρα και μπαλκονόπορτες του δωματίου για να μην μπαίνει σκόνη και αέρας από πουθενά. Αφήνουμε το τελευταίο χέρι να στεγνώσει όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε. Καλή επιτυχία.
Και κάτι που ξέχασα. Τα βερνίκια είναι δύο συστατικών για αυτό θα χρειαστείτε ένα λεκανάκι για να κάνετε την ανάμειξη.

3 σχόλια:

Nikos είπε...

Εισαι Θεος

Άγγελος είπε...

Μπογιατζής ήμουνα Νίκο και πιτσιρικάς δούλευα και σε πατώματα . Τώρα όμως όλα πάνε κατά διαόλου.

Takis Kefalas είπε...

μπορώ να σας ρωτήσω κάτι;
έχω ένα πολύ παλιό πάτωμα (1939) πιτσ παιν
έχει τριφτεί 3 φορές μέχρι τώρα (2017). Μπορώ να το ξανατρίψω;;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...