Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Πορομπετόν και Χτίσιμο 1.


Σε αυτήν την ανάρτηση του Φτιάχτο Μόνος σου θα δούμε μέσα από ορισμένα απλά βήματα πως μπορούμε να χτίσουμε έναν τοίχο με πορομπετόν τύπου BLOCK.
Το δομικό στοιχείο BLOCK χρησιμοποιείται σαν υλικό κτισίματος τοιχοποιίας, σε οποιασδήποτε μορφής οικοδομικά έργα, είτε σαν πληρωτική τοιχοποιία, είτε σαν φέρουσα τοιχοποιία, έως δύο (2) ορόφους.

Το κτίσιμο με BLOCK γίνεται εύκολα και γρήγορα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υλικό είναι ελαφρύ, έχει ακριβείς διαστάσεις, κόβεται και επεξεργάζεται πολύ εύκολα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τοποθετώντας 6,6 κομμάτια BLOCK κτίζονται 1m2 τοιχοποιίας, σε οποιοδήποτε πάχος.
Καθαρίζουμε την επιφάνεια έδρασης της τοιχοποιίας από ξένα υλικά και καταβρέχουμε.
Η πρώτη σειρά της τοιχοποιίας κτίζεται με κοινή λάσπη κτισίματος (άμμο-τσιμέντο - ασβέστη - νερό), αλφαδιάζοντας τα BLOCKS προσεκτικά ως προς το μήκος και το πλάτος.
Η Δεύτερη σειρά καθώς και οι επόμενες, κτίζεται με συνδετική κονία.
Το κονίαμα απλώνεται κατά την οριζόντια διεύθυνση των blocks, σε πάχος 1-2mm και όχι παραπάνω. Για να μπορέσουμε να ελέγχουμε την ποσότητα της κόλλας χρησιμοποιούμε την ειδική σπάτουλα.
Οι κάθετοι αρμοί δεν συγκολλούνται, όταν έχουν προφίλ (αρσενικό θηλυκό), χρειάζεται όμως συγκόλληση, όπου τα BLOCKS είναι κομμένα.


Στις γωνιακές και εγκάρσιες συνδέσεις των τοίχων, το κτίσιμο θα πρέπει να είναι σταυρωτό, ώστε να έχουμε καλύτερη στήριξη της τοιχοποιίας.

΄Oπου χρειάζεται πρέκι, (συγκεκριμένων διαστάσεων) το οποίο τοποθετείται με ελάχιστο μήκος έδρασης (αριστερά και δεξιά) 10cm.
Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε πρέκι από μπετόν. Σενάζ μπαίνει μόνο σε περιπτώσεις, όπου οι συνθήκες της τοιχοποιίας το απαιτούν (μεγάλα ύψη τοιχοποιίας ).
Το σφήνωμα της τοιχοποιίας στα δοκάρια και στην πλάκα, γίνεται αποκλειστικά με λεπτό στρώμα αφρού διογκούμενης πολυουρεθάνης, πάχους 2-3cm και όχι παραπάνω. Το σφήνωμα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, έτσι ώστε η πολυουρεθάνη να διαχέεται σε όλο το πάχος του BLOCK, χωρίς διακοπές και κενά. Η σύνδεση της τοιχοποιίας με τις κολώνες του σκελετού, από οπλισμένο σκυρόδεμα, γίνεται με αφρό διογκούμενης πολυουρεθάνης, πάχους 1cm.
ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΗΣ ΚΟΝΙΑΣ

Η δημιουργία της κονίας κτισίματος, γίνεται μέσα σε καθαρό κάδο, στον οποίο έχουμε ρίξει ανάλογη ποσότητα νερού.
Στην συνέχεια προσθέτουμε κονία και με την βοήθεια αναδευτήρα, προσαρμοσμένου σε ηλεκτρικό τρυπάνι και σε αργές στροφές, αναδεύουμε και φτιάχνουμε το κονίαμα.
Η εργασιμότητα του κονιάματος φτάνει τις 3-4 ώρες από την ανάμιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...