Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Βιτρίνα τοίχου για τηλεόραση λεπτής οθόνης

Βιτρίνα τοίχου για τηλεόραση λεπτής οθόνης :


Όποιος τοποθετήσει στον τοίχο του μια μοντέρνα τηλεόραση λεπτής οθόνης, θα πρέπει να φροντίσει ταυτόχρονα για την κατάλληλη διακόσμηση του γύρω χώρου – με την κατασκευή της δικής μας βιτρίνα τοίχου τηλεόρασης. Εμείς είμαστε σίγουροι: Οι επισκέπτες σας θα κοιτάξουν συχνά στην κατεύθυνση της τηλεόρασης, ακόμα και όταν αυτή είναι κλειστή.
Επιπλέον: Μαζί με αυτή τη βιτρίνα τοίχου υπάρχει και μια περαιτέρω υπόδειξη κατασκευής για μια λεπτή κονσόλα, την οποία μπορείτε να την εξοπλίσετε με ανοιχτά ράφια και κυλιόμενα συρτάρια.
Οι ακόλουθες οδηγίες κατασκευής αναφέρονται σε μεσαίας πυκνότητας ινοσανίδα (MDF) με 19 mm πάχος Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε άλλα υλικά ή διαφορετικά πάχη, πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τον κατάλογο τεμαχίων Αναθέστε στο κατάστημα δομικών υλικών και εργαλείων ή στον ξυλουργό σας το κόψιμο των απαιτούμενων ξύλων.
Η δική μας βιτρίνα τοίχου για την τηλεόραση κρέμεται επάνω σε ειδικές δοκίδες ανάρτησης στον τοίχο. Κάτω φροντίζουν αντίστοιχοι αποστάτες για την ίδια απόσταση από τον τοίχο. Οι δοκίδες ανάρτησης συναρμολογούνται στην πίσω πλευρά του πίσω τοιχώματος καθώς και στον τοίχο. Επειδή κόβονται πάντοτε δύο με μια κοπή 45° από μια πλάκα MDF, προκύπτουν αντίστοιχα τεμάχια, τα οποία με τις γωνίες τους εφαρμόζουν το ένα πίσω από το άλλο και έτσι εμποδίζουν, το πίσω τοίχωμα να γλιστρήσει προς τα κάτω ή προς τα εμπρός.
Την πλάκα ενίσχυσης την έχουμε βιδώσει στην πίσω πλευρά ενός από τα πίσω τοιχώματα, για να μπορεί να αναρτηθεί με ασφάλεια η λεπτή, αλλά ιδιαίτερα σε περίπτωση μεγάλων διαστάσεων ακόμα βαριά οθόνη. Μέσα από το μεταβλητό στο μέγεθος άνοιγμα από κάτω περάστε τα καλώδια πίσω από τη βιτρίνα τοίχου.

Κατασκευή των δοκίδων ανάρτησης
Πάντοτε κόβονται δύο δοκίδες ανάρτησης (αυτή για το πίσω τοίχωμα και η αντίστοιχη για τον τοίχο του δωματίου) με ένα φαλτσοκόψιμο 5° από μια πλάκα μήκους 1050 mm και πλάτους 120 mm. Ρυθμίστε γι’ αυτό τον πριονόδισκο του δισκοπρίονου στις 45° και κόψτε την πλάκα των δοκίδων ανάρτησης κατά μήκος.
Προτρυπήστε μετά τις δοκίδες ανάρτησης με δράπανο και τρυπάνι ξύλου 4 mm και φρεζάρετε τις τρύπες. Ενεργείστε με τον ίδιο τρόπο και με τις δοκίδες απόστασης και την πλάκα ενίσχυσης.

Σύνδεση των τμημάτων των ραφιών

Ένα ράφι αποτελείται από δύο πλευρές, που βρίσκονται ανάμεσα σε δύο πάτους. Τοποθετήστε τα εξαρτήματα μαζί έτσι, όπως θέλετε να τα συναρμολογήσετε και μαρκάρετε τη μεταξύ τους θέση με τριγωνάκια στις πίσω ακμές, για να ξέρετε έτσι πάντοτε κατά τη διάρκεια της περαιτέρω εργασίας, τη θέση που ανήκει κάθε μέρος.
Προτρυπήστε τώρα τους πάτους για το βίδωμα με τις πλευρές με το δράπανο και μ’ ένα τρυπάνι ξύλου 4 mm και φρεζάρετε τις τρύπες στις εξωτερικές πλευρές έτσι, ώστε να μην προεξέχουν αργότερα οι κεφαλές των βιδών πάνω από την επιφάνεια.
Μετά συναρμολογήστε τα μέρη του ραφιού με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες 4 x 35 mm, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο. Και όπως έχουμε ήδη πει: Οι κεφαλές των βιδών πρέπει να είναι εντελώς βυθισμένες! Αυτές οι κεφαλές θα στοκαριστούν αργότερα κατά την επεξεργασία της επιφάνειας.
Σημαδέψτε πάνω στο πίσω τοίχωμα του ραφιού με το μολύβι στην πίσω πλευρά σε απόσταση 10 mm από την εξωτερική ακμή ολόγυρα μια γραμμή. Πάνω σε αυτή τη γραμμή ανοίξτε με το δράπανο και μ’ ένα τρυπάνι ξύλου 4 mm τις τρύπες για το μετέπειτα βίδωμα. Φρεζάρετε τις τρύπες.
Τώρα μαρκάρετε ακόμα τις θέσεις για τις τέσσερις τρύπες για τη συναρμολόγηση του ραφιού στη βιτρίνα τοίχου της τηλεόρασης: Το κέντρο της τρύπας βρίσκεται κάθε φορά σε απόσταση 60 mm από τις πλευρικές ακμές και 80 mm από την επάνω και την κάτω ακμή. Τρυπήστε επίσης εδώ, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη ενότητα, και φρεζάρετε τις τρύπες.
Τοποθετήστε το πλαίσιο του ραφιού πάνω στις εμφανείς ακμές, ευθυγραμμίστε πάνω το πίσω τοίχωμα του ραφιού ισόπεδα και στερεώστε το πίσω τοίχωμα με ένα κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες 4 x 35 m.

Σύνδεση του ραφιού με τη βιτρίνα τοίχου για την τηλεόραση

Έχετε την επιλογή: Μπορείτε να μοιράσετε τα ράφια σύμφωνα με το γούστο σας ή ανάλογα με τις ανάγκες χώρου στη βιτρίνα τοίχου για την τηλεόραση ή να ακολουθήσετε το δικό μας σχέδιο. Εμείς επιλέξαμε τις αποστάσεις των δύο ραφιών μεταξύ τους έτσι, ώστε να υπάρχει ενδιάμεσα χώρος για μια σειρά DVD.
Τοποθετήστε το πίσω τοίχωμα, στην μπροστινή πλευρά του οποίου θέλετε να τοποθετήσετε τα ράφια, πάνω στα καβαλέτα με την μπροστινή πλευρά προς τα επάνω. Τοποθετήστε πάνω τα ράφια και βιδώστε τα με το κατσαβίδι μπαταρίας μέσα από τις προτρυπημένες τρύπες του πίσω τοιχώματος.

Προετοιμασία των επιφανειών
Για να μπορείτε να επεξεργαστείτε την επιφάνεια όσο το δυνατόν καλύτερα, θα πρέπει να ασχοληθείτε με αυτή πριν τη συναρμολόγηση του επίπλου.
Πρώτα στοκάρετε όλες τις τρύπες των βιδών στις επιφάνειες MDF με ξυλόστοκο ή σιδηρόστοκο. Μετά το στέγνωμα (προσέξτε τα στοιχεία του κατασκευαστή!) λειάνετε καλά τα σημεία που στοκάρατε με 120άρι γυαλόχαρτο.
Λειάνετε πρώτα τις ακμές όλων των τεμαχίων MDF, χρησιμοποιώντας 120άρι γυαλόχαρτο σε γωνία 45°, έτσι ώστε να δημιουργηθεί να μικρή φαλτσογωνιά. Επεξεργαστείτε τις επιφάνειες MDF με το λειαντήρα και γυαλόχαρτο, κόκκωσης 120 – 180.


Επεξεργασία των επιφανειών

Τέλειο γίνεται ένα έπιπλο, όταν βερνικώσετε τα διάφορα κομμάτια πριν τη συναρμολόγηση.
Διαβάστε πρώτα προσεκτικά τις οδηγίες επεξεργασίας και ασφαλείας των κατασκευαστών. Να εργάζεστε σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο και αποφεύγετε εκεί το κάπνισμα, φαγητό και ποτό.
Επιχρίστε το αστάρι προετοιμασίας με το ρολό ή ενδεχομένως με ένα σύστημα λεπτού ψεκασμού. Αφήστε το να στεγνώσει καλά.
Όταν θέλετε στο επόμενο βήμα να βάψετε με το σύστημα λεπτού ψεκασμού ένα άλλο υλικό, πρέπει να αλλάξετε το δοχείο του χρώματος.

Βερνίκωνα των εμφανών επιφανειών

Τα βερνίκια είναι διαθέσιμα σε πολλές παραλλαγές και σε πολλές τιμές. Καθοριστικό στοιχείο για την επιλογή είναι η δυνατότητα επεξεργασίας, ο τεχνικός σας εξοπλισμός στο σπίτι και η απαίτηση για ποιότητα και ανθεκτικότητα της εξωτερικής επιφάνειας. Ζητήστε συμβουλές στα ειδικά καταστήματα πώλησης. Και όταν δεν έχετε αρκετή εμπειρία με το βερνίκωμα, σας συνιστούμε να εξασκηθείτε λίγο σε ένα δοκιμαστικό κομμάτι.
Το γρηγορότερο και καλύτερο αποτέλεσμα πετυχαίνετε με ακρυλικό βερνίκι. Αυτά είναι υδατοδιαλυτά και διαθέσιμα σε κάθε κατάστημα δομικών υλικών σε πολλά διαφορετικά χρώματα. Ιδιαίτερα απλά και γρήγορα μπορούν να επιστρωθούν με ένα σύστημα λεπτού ψεκασμού.
Βάλτε το βερνίκι στο δοχείο του χρώματος και αραιώστε το ενδεχομένως με λίγο νερό. Ρυθμίστε σε μια δοκιμαστική σανίδα την ακτίνα ψεκασμού στο ακροφύσιο και την ποσότητα του βερνικιού στον τροχίσκο ρύθμισης. Η δέσμη ψεκασμού για τις επιφάνειες μπορεί να ρυθμιστεί οριζόντια ή κάθετη και για τις ακμές κωνική. Βερνικώστε καλύτερα πρώτα τις εσωτερικές ακμές, μετά τις εξωτερικές ακμές και τελευταία τις επιφάνειες. Βερνικώστε τις επιφάνειες σε ομοιόμορφες, παράλληλες διαδρομές.

Συμβουλές για MDF:

Το MDF έχει πολύ αναρροφητικές επιφάνειες. Ιδιαίτερα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στις ακμές – αυτό σημαίνει: Περισσότερες στρώσεις. Αποφεύγετε το κοπιαστικό στοκάρισμα (έτσι ονομάζεται το σφράγισμα των αναρροφητικών επιφανειών), όταν χρησιμοποιείται MDF με επικάλυψη μεμβράνης. Αυτή εξασφαλίζει ένα τέλειο βάψιμο χωρίς στοκάρισμα – το λιγότερο στις επιφάνειες.
Λειάνετε λεπτά τις έτοιμες ασταρωμένες επιφάνειες και ακμές. Ανεβάστε εδώ την κόκκωση του γυαλόχαρτου από 180 και 220 έως 240.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...