Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Πλεονεκτήματα γυψοσανίδας έναντι τοίχου από τούβλα.


Σε αυτήν την ανάρτηση του Φτιάχτο Μόνος σου θα δούμε τα πλεονεκτήματα που έχει η γυψοσανίδα σε σχέση με το τούβλο κτίζοντας τοίχους όπου αυτό είναι δυνατόν.
- Εκτός από το κόστος των ίδιων των τούβλων και των υλικών της λάσπης που τα ενώνει, κάθε μ² τοίχου από τούβλα επιβαρύνεται με 2/3 του τρέχοντος μέτρου σενάζ σε εργατικό και υλικό. Δηλ. ένας τοίχος από τούβλα που τρέχει για 10μ κι έχει ύψος 3μ, θα έχει 2 σενάζ (συνήθως ένα σενάζ στο 1.20 από το έδαφος κι άλλο ένα στα 2.20), ήτοι 20 μέτρα σενάζ.

- Το σύνολικό κόστος κατασκευής των τοίχων από τούβλα, επιβαρύνεται με ένσημα.
- Ωστόσο ο τοίχος από τούβλα για να γίνει συγκρίσιμος με έναν τοίχο από γ/σ, θα πρέπει να σοβατιστεί στις 2 πλευρές του. Συνεπώς επιβαρύνεται με 2 μ² σοβατίσματος (εργατικό και υλικό) και με τα αντίστοιχα ένσημα. Οι γ/σ δεν έχουν ένσημα!
- Ο τοίχος από τούβλα θα έχει (γενικά) λίγο μεγαλύτερο πάχος από ότι ο ίδιος τοίχος από γ/σ. Επομένως οι τοίχοι από γ/σ μπορούν να αυξήσουν τους διαθέσιμους χώρους.
- Η ηλεκτρολογική και υδραυλική εγκατάσταση θα γίνει χωρίς κομπρεσέρ και θα παράγει πολύ λιγότερα μπάζα σε τοίχους από γ/σ. Τα μπάζα, έχουν επίσης κόστος. Χρειάζεται εργατικά για να γεμίσει ένας κάδος και η ενοικίαση και αποκομιδή του στοιχίζει περισσότερο από 1΄20 ευρώ σήμερα.
- Ο τοίχος από τούβλα επιβαρύνει την κατασκευή με μεγαλύτερα νεκρά φορτία.
- Ένας μονός τοίχος από τούβλα (όπως συνήθως κατασκευάζονται οι εσωτερικοί τοίχοι) δεν έχει καμμία δυνατότητα θερμο-ηχομόνωσης. Στον τοίχο από γ/σ, οι δυνατότητες για μόνωση είναι απεριόριστες.

- Ένας τοίχος από γ/σ είναι ευκολότερο ν’αλλάξει θέση (αν κάτι τέτοιο χρειαστεί στο μέλλον).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...