Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Τι πρέπει να ξέρουμε πριν ξεκινήσουμε τοποθέτηση πλακιδίων.


Σε αυτήν την ανάρτηση του Φτιάχτο Μόνος σου θα δούμε μερικούς βασικούς κανόνες και μέτρα που πρέπει να πάρουμε πριν την τοποθέτηση των πλακιδίων.

Για να κολλήσουμε πλακίδια σε διάφορες επιφάνειες πρέπει να προσέχουμε εκ των προτέρων κάποιους βασικούς κανόνες προ -τοποθέτησης.

• Οι προς εφαρμογή επιφάνειες δάπεδα, τοίχοι, ανεξαρτήτως υλικού κατασκευής (μπετόν, γυψοσανίδες, σοβάδες) πρέπει να είναι καθαρές από σκόνες και λεκέδες από υλικά όπως λάδια, πολυουρεθάνη κτλ.
• Σαθρά υποστρώματα πρέπει να εξυγιαίνονται και στην συνέχεια να προχωρούμε στην εφαρμογή τοποθέτησης πλακιδίων.
• Οι χώροι ανάμιξης των υλικών (κουβάδες) πρέπει να είναι καθαροί και από υλικό που καθαρίζεται εύκολα. Η χρησιμοποίηση μεταλλικών μη γαλβανισμένων σωστά ή με προβλήματα (πχ σκουριές) κουβάδων και τενεκέδων κατά την ανάμιξη της κόλλας μπορεί να επηρεάσει το υλικό εξαιτίας αλκαλικών στοιχείων και ρύπων που αυτές συγκεντρώνουν. ( Διαφοροποιήσεις στο χρώμα και την υφή, ανεπιθύμητες χημικές αντιδράσεις στη μάζα της κόλλας κτλ).
• Επιδιώκουμε μετά το πέρας των εργασιών της ημέρας να υπάρχει σχολαστικός καθαρισμός των εργαλείων από υπολείμματα υλικών. Σπάτουλες και κουβάδες, με σκουριές ή φέρουσες υπόλοιπα υλικών από προηγούμενες χρήσεις, είναι δυνατό να επιφέρουν αλλαγή του χρώματος σε ευαίσθητα χρωματικά υλικά (πχ. Αρμόστοκο).
• Μεταφορά σκόνης ή παλαιοτέρων υπολοίπων σε μορφή σβόλων μπορούν να επηρεάσουν την εφαρμογή ή την συμπεριφορά του υλικού κατά την εργασία (σκουπίδια στον αρμό, κενά στην μάζα της κόλλας πλακιδίων ).
• Προσέχουμε τις χημικές συσχετίσεις των υλικών που μπορεί να επηρεάσουν την συγκόλληση ( σε αλκαλικά υπόβαθρα χρησιμοποιούμε primer). π.χ δεν εφαρμόζουμε απευθείας σιλικόνη σε επιφάνεια από μπετόν και στη συνέχεια τοποθετούμε πλακάκια διότι με το πέρας του χρόνου αποκολλάται η σιλικόνη (ασύμβατο υλικό με το μπετόν) και είναι δυνατόν να εισχωρήσει υγρασία στο υπόβαθρο με αποτέλεσμα προβλήματα αποκόλλησης.
• Προσέχουμε να υπάρχει ομοιόμορφα εξομαλυσμένο υπόβαθρο ώστε να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση υπερβολικής ποσότητας κόλλας ή αρμόστοκου ώστε να καλυφθούν οι ατέλειες του υποστρώματος. Τα σύγχρονα υλικά δόμησης (κόλλες πλακιδίων, ακρυλικοί αρμόστοκοι, primers κτλ) δημιουργήθηκαν με την λογική :
• Της σταθερής ποιότητας υλικού καθ’όλη την διάρκεια εφαρμογής
• Της εξοικονόμησης χρόνου
• Της επίτευξης εύκολα λείων επιφανειών με άψογο αισθητικό αποτέλεσμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...