Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

24 Μαστιχοχώρια ταξιδεύουν στην Πόλη


Εικόνες του Στρατή Βογιατζή από αρχοντόσπιτα, κελάρια, παντοπωλεία, κουρεία και καφενεία της Χίου, στον πολιτιστικό οργανισμό DEPO

Η έκθεση με τίτλο «Εσωτερικός κόσμος-Χίος» εγκαινιάζεται αύριο και θα μείνει ανοιχτή για το κοινό ως τις 14 Ιανουαρίου
Η έκθεση με τίτλο «Εσωτερικός κόσμος-Χίος» εγκαινιάζεται αύριο και θα μείνει ανοιχτή για το κοινό ως τις 14 Ιανουαρίου
Τα Μαστιχοχώρια της Χίου ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη. Εικόνες του Στρατή Βογιατζή από τα 24 χωριά που ασχολούνται αποκλειστικά με την παραγωγή μαστίχας φιλοξενούνται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση στην αίθουσα του πολιτιστικού οργανισμού DEPO, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Ο Στρ. Βογιατζής φωτογράφιζε για περίπου 2,5 χρόνια το εσωτερικό σπιτιών από τα Μαστιχοχώρια, ενώ στην έκθεση παρουσιάζεται και ένα βίντεο διάρκειας 18 λεπτών με τίτλο «Μέσα στον εσωτερικό κόσμο», που περιγράφει την πορεία των φωτογραφήσεων. Η έκθεση με τίτλο «Εσωτερικός κόσμος - Χίος» εγκαινιάζεται αύριο και θα μείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 14 Ιανουαρίου 2012.
Θυμίζει Πομπηία
Ο καλλιτέχνης φωτογραφίζει αρχοντόσπιτα, λαϊκά σπίτια, κελάρια, αποθήκες, παντοπωλεία, κουρεία και καφενεία, αποτυπώνοντας χώρους που κατοικούνται ή άλλους, παρατημένους εδώ και χρόνια, με μια στρώση σκόνης πάνω τους που θυμίζει Πομπηία ή το Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Μπαίνει σαν προσκυνητής μέσα στα ιερά και όσια της συλλογικής μνήμης για να καταλάβει και να νιώσει τον τρόπο ζωής των κατοίκων στα γραφικά Μαστιχοχώρια. Και μπορεί οι άνθρωποι να απουσιάζουν από τις φωτογραφίες του Βογιατζή, ωστόσο τα ίχνη τους και η παρουσία τους είναι ορατά σε κάθε εικόνα.
Η έκθεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της PhotoBiennale/21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, στη Χίο, στο Τορίνο και στην Τεργέστη. Οι φωτογραφίες ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, που συμμετέχει στη διοργάνωση μαζί με τον πολιτιστικό οργανισμό DEPO, ο οποίος ανακατασκεύασε μια παλιά καπναποθήκη στην Κωνσταντινούπολη και φιλοξενεί εκεί τις εκδηλώσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...