Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ενδιαφέρον για πράσινα δάνεια κατοικίας


Ενδιαφέρον για «πράσινα δάνεια»
 Ικανοποιητική ανταπόκριση των καταναλωτών στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»
Του Νικου Χ. Ρουσανογλου
Θετικής αποδοχής τυγχάνει μέχρι σήμερα το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», όπως προκύπτει από την κινητικότητα που παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες τα γραφεία των συνεργαζόμενων τραπεζών, οι οποίες και χορηγούν τα σχετικά «πράσινα» δάνεια. Το πρόγραμμα έχει ήδη λάβει παράταση (κατάθεση αίτησης) έως τις 16 Μαΐου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι, έχοντας ως στόχο να εκμεταλλευτούν τους βελτιωμένους όρους χρηματοδότησης, κινούνται για να επισκευάσουν/αναβαθμίσουν τμήματα των κατοικιών τους (ιδίως των εξοχικών που βρίσκονται εντός οικισμών).
Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών με οικοδομική άδεια πριν από το 1980. Μεταξύ των εργασιών που χρηματοδοτούνται (έως 15.000 ευρώ συνολικά) περιλαμβάνονται η αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια/υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής. Επίσης, χρηματοδοτείται και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες (όχι μόνο όσες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα), αλλά και οι υπόλοιπες προσφέρουν αυτή την περίοδο μια σειρά από «πράσινα» δάνεια, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα εργασιών και προϊόντων (π.χ. ακόμα και οικολογικού χαρακτήρα ηλεκτρικές συσκευές), ενώ ένα σημαντικό σκέλος τους αφορά και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για όσους το επιθυμούν.
Ετσι, για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει το «Πράσινο Δάνειο» με κυμαινόμενο επιτόκιο 7,19% ύψους έως 30.000 ευρώ και διάρκειας μέχρι 7 χρόνια. Το δάνειο «Ενεργειακή Εθνοστέγη», που χορηγείται με προϋποθέσεις στεγαστικού, και δάνειο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ταράτσες ή στέγες, ύψους έως 50.000 ευρώ, με διάρκεια έως 15 χρόνια και κυμαινόμενο επιτόκιο euribor τριμήνου + περιθώριο 3,95%. Η Alpha Bank προσφέρει δάνειο για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας ή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με επιτόκιο 8,75% (ύψος δανείου έως 40.000 ευρώ με διάρκεια 7 χρόνια), καθώς και στεγαστικό δάνειο για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο (ανάλογο των στεγαστικών) ύψους έως 100.000 ευρώ με διάρκεια μέχρι 20 χρόνια. Η Eurobank χορηγεί το «Πράσινο Δάνειο Κατοικίας» για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών.
Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_tile1_5_16/05/2011_390967

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...