Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ξεπαγώνουν τα πρόστιμα για 200.000 αυθαίρετα


Με την ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών, που χθες ξεκίνησαν από τον Μαραθώνα, την Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη, αλλά ώς το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα καλύψουν πάνω από 350 δήμους σε όλη τη χώρα, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και για το «ξεπάγωμα» των βεβαιωμένων προστίμων που έχουν επιβάλει τα δασαρχεία εδώ και χρόνια.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 350 δήμους σε όλη τη χώρα έως το τέλος του χρόνου κρύβει πρόστιμα για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσα στα δάσηΗ ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 350 δήμους σε όλη τη χώρα έως το τέλος του χρόνου κρύβει πρόστιμα για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσα στα δάσηΗ ανάδειξη αυτής της παραμέτρου έγινε από το δασολόγο-περιβαλλοντολόγο Νίκο Χλύκα, ο οποίος διευκρίνισε στην «Ε» ότι από τον περασμένο Μάιο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τη Βορειοανατολική Αττική.
Τα αυθαίρετα κτίσματα μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, που είχαν εντοπιστεί από τη δεκαετία του '80 ώς το το 2009, υπολογίζονται σε 200.000 για το σύνολο της χώρας, από τα οποία τα 30.000 βρίσκονται στην Ανατολική Αττική. Με χαριστική διάταξη του δασικού νόμου του 2003, είχε παγώσει η είσπραξη των προστίμων ώς την κύρωση των δασικών χαρτών, με το επιχείρημα ότι λόγω της ασάφειας του χαρακτήρα πολλών περιοχών υπήρχε περίπτωση λάθους που θα έδινε δικαίωμα σε ιδιοκτήτες να ζητήσουν αποζημιώσεις από το Δημόσιο. Οι δασοκτόνες διατάξεις το 2006 κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ και έγινε προσπάθεια να συνεχιστεί το καθεστώς ασυλίας από τα συναρμόδια υπουργεία.
Υποστελέχωση
Το αρχικό νομοσχέδιο της Τίνας Μπιρμπίλη για τους δασικούς χάρτες προέβλεπε το ξεπάγωμα των προστίμων. Στην τελική διατύπωση που περιλαμβάνεται στο νόμο 3889/2010, ύστερα από αντιρρήσεις, η καταβολή των προστίμων περιορίστηκε μόνον για την καινούργια γενιά αυθαιρέτων σε δάση.
«Και μόνον η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί σημαντικό βήμα», διευκρίνισε στην «Ε» ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος των δασολόγων του Δημοσίου, που επισημαίνει τους κινδύνους από την περιορισμένη στελέχωση των δασαρχείων, τα οποία επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των εργασιών. Υπογράμμισε ότι με τη δημοσιοποίηση των ορίων των δασικών εκτάσεων ενημερώνονται οι πολίτες και δεν είναι εύκολο να παραπλανηθούν. Σχετικά με τα αυθαίρετα που εντοπίστηκαν μέσα σε δάση, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης.
Την έλλειψη προσωπικού αναδεικνύει και το ελληνικό γραφείο της WWF, που υποδέχεται «με χαρά και συγκρατημένη αισιοδοξία» την πρώτη ανάρτηση δασικών χαρτών στη χώρα μας, για τους οποίους επισημαίνεται ότι πρέπει να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του Δασολόγιου, που επίσης λείπει από τη χώρα μας. Εκφράζει την ανησυχία του για την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με υποστελεχωμένη Δασική Υπηρεσία, το μέλλον προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο».
«Το πρώτο βήμα έγινε, έστω και με καθυστέρηση χρόνων», επισημαίνει το τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝ, που ζητεί να προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες και στην υπόλοιπη χώρα για να μη βαλτώσει η προσπάθεια από πιέσεις συμφερόντων. Δίνεται έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών, ενώ επισημαίνεται αρνητικά το ύψος των προστίμων, που είναι απαγορευτικό για την επιβολή ενστάσεων.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...