Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Συντήρηση και βαφή ντουλάπας


ΞΥΛΙΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ
Επαγγελματικά μυστικά για ένα σωστό φρεσκάρισμα.
Το φρεσκάρισμα ενός χώρου δεν είναι λολκληρωμένο αν δεν περιλαμβάνει και τη συντήρηση των ξύλινων στοιχείων του. Όσο προσεγμένο και αν είναι το βάψιμο των τοίχων η αντίθεση που θα δημιουργηθεί από τα μη συντηρημένα κουφώματα είναι τέτοια που θα δώσει στο χώρο την αίσθηση του ημιτελούς. Παρατηρείται εξάλλου το φαινόμενο ότι ενώ πολύ εύκολα επιχειρείται από τους ανθρώπους να βάψουν μόνοι τους τους τοίχους και τα ταβάνια, αποφεύγουν πάντα να φρεσκάρουν τις πόρτες, τις κάσες ή τις ντουλάπες. Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε πως να βάφετε τις ξύλινες επιφάνειες σας εύκολα.
Προετοιμασία : Βαφή ντουλάπας
Η φαβή των ξύλινων μερών σε ένα σπίτι είναι το τελευταίο στάδιο της ανακαίνισης. Το μόνο που μένει τελευταίο είναι η συντήρηση του ξύλινου πατώματος. Επομένως κρίνεται απαραίτητο να προστατευθούν οι ως τότε εργασίες μας από πιθανές φθορές. Για το λόγο αυτό πρέπει να καλύψουμε με χαρτοταινία τα τμήματα των τοίχων γύρω από ντουλάπες ή ξύλινα κασώματα και πόρτες που θέλουμε να βάψουμε. Η εφαρμογή της ταινίας πρέπει να γίνεται με αρκετή προσοχή ακριβώς πάνω στην ένωση τοίχου με το ξύλο έτσι ώστε να μη χαλάσουμε το φρεσκοβαμένο τοίχο. Προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί και στην ένωση με το ταβάνι ή το γύψινο αν υπάρχει καθώς και με το σοβατεπί του δαπέδου. Καλύψτε και αυτά τα σημεία με χαρτοταινία. Στο δάπεδο θα στρώσετε ένα χοντρό χαρτί κατάλληλο για αυτή τη δουλειά που θα βρείτε στα χρωματοπωλεία.
Προεργασία:

Πριν ξεκινήσετε το βάψιμο πρέπει να γίνουν κάποιες προεργασίες για να μπορέσεται να επιτύχεται το επιθυμητο αποτέλεσμα. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν με ένα ελαφρό πλύσιμο της επιφάνειας ώστε να απομακρύνουμε βρωμιές από την επιφάνεια. Αυτή είναι σημαντική δουλεία γιατί με το χρόνο η μπογιά έχει ποτίσει με σκόνες, βρωμιά και άλλα που δεν θα αφήσουν τη μπογιά να εφαρμοστεί καλά. Προτείνω να μην την παραλείψετε επειδή τα ντουλάπια θα τριφτούν μετά και με γυαλόχαρτο.Καλό είναι να μεταφέρουμε τα φύλλα κάπου όπου θα μπορούμε να τα τρίψουμε με ευκολία και η σκόνη θα απομακρύνεται εύκολα.
Τρίψιμο επιφανειών :
Με γυαλόχαρτο νούμερο 150 , τρίψτε καλα από όλες τις πλευρές την προς βαφή επιφάνεια. Με το τρίψιμο επιτυγχάνουμε την μερική αγριάδα της επιφάνειας ώστε να δεχτεί τη μπογιά καλύτερα.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε στα σημεία όπου υπάρχει σχέδιο στο ξύλο, αυλάκια ή γωνίες. Εκεί θα τσακίσουμε λίγο το γυαλόχαρτο για να εισχωρεί σε κάθε σημείο της γωνίας ή αυλακιού.
Όλα τα ξύλα πρέπει να τριφτούν καλά, ακόμα και ο σκελετός της ντουλάπας. Αντί για γυαλόχαρτο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τριβείο, αν υπάρχει βέβαια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στα σημεία όπου η προηγούμενη μπογιά έχει τρεξίματα. Πρέπει να τα απομακρύνεται καλά γιατί μετά το πέρασμα και το στέγνωμα του χρώματος αυτά θα φαίνονται άσχημα από μέσα.

Καθαρισμός επιφάνειας:
Όταν τελειώσουμε τα τριψίματα με ένα στεγνό πανί απομακρύνουμε τη σκόνη από το ξύλο και από το πάτωμα.Ο χώρος που θα γίνει η βαψή πρέπει να είναι τελείως καθαρός γιατί το παραμικρό αεράκι θα κολλήσει τη σκόνη στην βαμμένη επιφάνεια και θα έχουμε ένα σαγρέ αποτέλεσμα.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Νομίζω πως όλα αυτά είναι χρήσιμα και μιας και θα καταπιαστώ με βαψίματα του σπιτιού μόλις καλοκαιριάσει χρήσιμα είναι όλα αυτά..να τα ξέρω..

Markos Andreou είπε...

Πολύ καλές οι συμβουλές! Θα κάνω ανακαίνιση στο υπνοδωμάτιό μου και δεν έχω καταλήξει ακόμη τι θα κάνω με την ντουλάπα, αν θα βάψω την παλιά μου ή αν θα πάρω μια καινούρια. Πάντως έχω δει πολύ ωραία και χειροποίητα έπιπλα εδώ https://www.staridas.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...