Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Γνωριμία με τα τρυπάνια και τα ούπατ τοίχου


Σε αυτήν την ανάρτηση του Φτιάχτο Μόνος σου θα έχουμε την ευκαιρία να εξοικειωθούμε με τα διαφορετικά τρυπάνια και ούπατ που χρειαζόμαστε για να τρυπήσουμε αλλά και να κρεμάσουμε ένα αντικείμενο στον τοίχο μας.


Το τρύπημα του μπετόν για την τοποθέτηση ενός ούπατ, δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Αλλά, πολλές φορές, και σε άλλα, λιγότερο σκληρά, υλικά παρουσιάζονται κάποιες δυσκολίες.

Η στερέωση ενός ραφιού και το κρέμασμα ενός κάδρου ή ενός φωτιστικού, είναι από τις δουλειές που γίνονται πιο συχνά σε ένα σπίτι χωρίς τη βοήθεια κάποιου τεχνίτη. Για την κάθε περίπτωση, υπάρχει στην αγορά το κατάλληλο ούπατ.

Αλλά για το κάθε ούπατ χρειάζεται η ανάλογη τρύπα που θα πρέπει να ανοιχτεί στο υλικό του τοίχου ή της οροφής. Με τα σύγχρονα ισχυρά ηλεκτρικά εργαλεία, πιστολέτα και κρουστικά δράπανα, δεν προκύπτει σχεδόν ποτέ πρόβλημα λόγω πολύ σκληρού δομικού υλικού, πέτρας ή μπετόν.

Χρειάζεται, όμως, κάθε φορά η προσεκτική επιλογή του κατάλληλου τρυπανιού, ίσως και κάποιου βοηθητικού εξαρτήματος (π.χ. για τον καθορισμό του βάθους της διάτρησης). Άλλο τόσο σημαντικό είναι να λειτουργεί το εργαλείο σε σωστές στροφές και να χρησιμοποιείται με το σωστό τρόπο η λειτουργία κρούσης.

Eλέγξτε πριν τρυπήσετε
Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να συναντήσει το τρυπάνι σας καλώδια ηλεκτρικού ή άλλες σωληνώσεις μέσα στον τοίχο.

Το σωστό είναι να «σαρώσετε» την περιοχή με έναν ανιχνευτή μετάλλων και μετά να τρυπήσετε. Οι συσκευές αυτές είναι τόσο ευαίσθητες, ώστε μπορούν να ανακαλύψουν λεπτούς αγωγούς σε βάθος μέχρι και πέντε εκατοστών.

Τοίχοι με ερωτηματικά
Ο νέος ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής που πρωτομπαίνει σ’ ένα σπίτι, είναι φυσικό να μην ξέρει ποιά υλικά κρύβονται κάτω από το σοβά του τοίχου.  Αυτό μπορείτε μόνο να το διαπιστώσετε με τις πρώτες περιστροφές του τρυπανιού, μόλις διαπεράσει τη στρώση του σοβά. Το χρώμα και η κόκκωση της σκόνης, που θα βγει στην επιφάνεια, μαζί με την αντίσταση που συναντήσατε, θα σας δώσουν τις πληροφορίες που θέλετε σχετικά με το υλικό του τοίχου.

Το ιδανικό εργαλείο για μπετόν ή πέτρα είναι ένα πιστολέτο. Εξασφαλίζει γρήγορο τρύπημα, χωρίς να χρειάζεται μεγάλη δύναμη. Το κρουστικό δράπανο, με ένα ανάλογο τρυπάνι σκληρομετάλλου, είναι κατάλληλο για τούβλα και ασβεστόλιθους. Στα ελαφρότερα υλικά, η λειτουργία κρούσης πρέπει να απενεργοποιείται.

Και πάλι, όμως, για πορομπετόν ή τσιμεντόλιθους, χρειάζονται τρυπάνια σκληρομετάλλου με απενεργοποιημένη τη λειτουργία κρούσης. Απλά τρυπάνια HSS, χαμηλές στροφές και πάντα απενεργοποιημένη κρούση συνιστώνται για τρυπήματα γυψοσανίδων και τσιμεντοσανίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...