Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τοποθέτηση παρκέτων.


Σε αυτή την ανάρτηση του Φτιάχτο Μόνος σου θα δούμε πως μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ξύλινο πάτωμα και πόσο εύκολη μπορεί να αποδειχθεί αυτή η διαδικασία αν διαθέτουμε στοιχειώδεις γνώσεις σε μαστορέματα αλλά και πολύ διάθεση και ελεύθερο χρόνο.

Το υπόστρωμα που θα τοποθετηθεί το πάτωμα πρέπει να είναι καθαρό και να μην έχει μεγάλες αποκλίσεις για να έχουμε ένα ίσιο πάτωμα. Αν υπάρχουν ατέλειες μπορούμε να το τρίψουμε ή ακόμα αν η επιφάνεια είναι πορώδης μπορούμε να επιστρώσουμε λίγο τσιμέντο και να το στρώνουμε έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος να πηγαίνει στο σημείο που το πάτωμα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες αποκλίσεις.
Τοποθέτηση του Παρκέ :
Ξεκινήστε από μια άκρη του τοίχου αφήνοντας ένα κενό διαστολής. Στο κενό αυτό θα βάλετε σφήνες για να διατηρηθεί αυτό το κενό που θα απορροφά τις συστολές διαστολές του πατώματος. Αυτό το κενό θα καλυφθεί αργότερα από το σοβατεπί μας. Πριν ξεκινήσετε καλό είναι να έχετε κατά νου ότι τα δωμάτια δεν είναι πάντα καλά τετραγωνισμένα και σε κάποιο σημείο το παρκέτο σας μπορεί να είναι παράγωνο. Για αυτό φροντίστε να ξεκινήσετε με τέτοιον τρόπο ώστε να σπρώξετε την τοποθέτηση σας προς μια γωνία όπου αυτή η ατέλεια δεν θα φαίνεται και θα φροντίσουμε μετά να την καλύψουμε με μια τσόντα που θα φροντίσουμε να κόψουμε και να προσαρμόσουμε στην γωνία αυτή. Μια άλλη λύση θα ήταν να τετραγωνίσετε το δωμάτιο πριν ξεκινήσετε κάνοντας σωστές μετρήσεις και βρίσκοντας που θα καταλήξει το παράγωνο και μετά κόβοντας τα παράγωνα αυτά κομμάτια και τοποθετώντας τα πρώτα ούτως ώστε ο υπόλοιπος χώρος που θα μείνει να είναι σωστά τετραγωνισμένος και να μην μας δημιουργήσει προβλήματα.
Να έχετε πάντα κατά νου ότι θα πρέπει να επικολλάτε το πάτωμα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην πατάμε επάνω σε κολλημένα παρκέτα για να βγούμε από το δωμάτιο. Ξεκινήστε δηλαδή από την μέσα πλευρά του δωματίου και με κατεύθυνση κατάληξης του παρκέτου το σημείο εξόδου. Τώρα στρώνουμε την κόλλα με μια σπάτουλα σαν αυτή που χρησιμοποιούν οι πλακάδες για να κολλήσουν τα πλακάκια τους, δηλαδή μια μεγάλη οδοντωτή σπάτουλα. Στρώνετε ένα ένα τα τετράγωνα πάνελ και πατάτε για να κολλήσουν. Η κόλλα μερικές φορές μπορεί να ξεχειλίσει από τους αρμούς συγκόλλησης για αυτό καλό είναι να έχετε κοντά σας ένα βρεγμένο πανί για να καθαρίζετε την κόλλα που βγαίνει από τους αρμούς.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...