Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Φτιάχνοντας ξύλινο σκελετό για την τοποθέτηση πόρτας.


Σε αυτήν την ανάρτηση του Φτιάχτο Μόνος σου θα δούμε πόσο απλή είναι τελικά η εγκατάσταση μιας πόρτας και του πλαισίου της αρκεί να έχουμε λίγη διάθεση και ελάχιστα εργαλεία.


Η εγκατάσταση ενός πλαισίου πόρτας είναι πολύ εύκολη υπόθεση αρκεί να ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα. Αποφάσισε που θα τοποθετήσεις την πόρτα όταν χτίζεις νέους τοίχους ή γυψοσανίδες και τοποθετείς τα κολλάρα στους τοίχους. Χρησιμοποιήστε μεταλλικά στηρίγματα για να στηρίξετε την σκελετό γιατί αυτά θα κάνουν το κάρφωμα και την στήριξη ευκολότερα.

Κόψτε τα καδρόνια στις σωστές διαστάσεις.Μπορείτε εύκολα να βρείτε στην αγορά ετόιμα πλαίσια που συνήθως ταιριάζουν με τα ανοίγματα που έχουμε καθώς αυτά τις περισσότερες φορές είναι στάνταρ. Με τα καδρόνια απλωμένα στο πάτωμα για να μας διευκολύνουν στη δουλειά μας , καρφώστε τα ώστε να ενωθούν τα τρία ξύλα μεταξύ τους και να έχουν ένα σχήμα Π .


Πάρτε μια σανίδα που έχει τόσο μήκος όσο είναι το πλάτος του ανοίγματος ανάμεσα στα δύο ψηλά καδρόνια του πλαισίου και καρφώστε την και στα δύο καρδόνια που θα σταθούν όρθια ώστε να είναι το πλαίσιο μας σταθερό και να μην πηγαίνει πέρα δώθε ώστε να μας διεκολύνει στη δουλεία μας που είναι η τελική σταθεροποίηση του πλαισίου στον τοίχο.

Δεν πειράζει αν το πλαίσιο είναι λίγο μικρότερα από το άνοιγμα όπου θα τοποθετηθεί γιατί αυτά θα τα γεμίσουμε μετά με αφρό. Μόλις σηκώσουμε το πλαίσιο και το βάλουμε στο άνοιγμα και πριν κάνουμε την τελική σταθεροποίηση, καλό είναι να βάλουμε και τις καβίλιες και να δοκιμάσουμε το πως θα φαίνεται η πόρτα μας ή να εντοπίσουμε τυχόν προβλήματα, όπως το να βρίσκει μετά η πόρτα μας στο δάπεδο ή να έχει μεγάλο άνοιγμα από κάτω αλλά και να βρίσκει στο επάνω σημείο με αποτέλεσμα να μην κλείνει .Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπολογίσετε ότι θα τοποθετηθεί και ένα αρμοκάλυπτο γύρω γύρω από το πλαίσιο που θα καλύψει τις ατέλειες του αφρού που θα εφαρμόσουμε αργότερα ώστε να καλύψουμε τα κενά του πλαισίου.

Μαρκάρουμε τα σωστά σημεία και αφαιρούμε τις καβίλιες η τις αφήνουμε.

Ενώ λοιπόν έχουμε σηκώσει το πλαίσιο στην τελική του θέση και αφού έχουμε κάνει τις δοκιμές με την πόρτα βάζουμε σφήνες όπου υπάρχει κενό ανάμεσα στο πλαίσιο και τον τοίχο ώστε να σταθεροποιηθεί τελείως. Μετά με ένα τρυπάνι ανοίγουμε τρύπες στο πλαίσιο και στον τοίχο.

Βάζουμε ούπα στον τοίχο για να δέσουν καλύτερα οι βίδες που θα ενώσουν το πλαίσιο και τον τοίχο. Αν δεν σας βολεύει να τρυπάτε και τοίχο και ξύλο την ίδια ώρα, απλά κατεβάστε το πλαίσιο κάντε τις τρύπες φροντίζοντας πάντα να είναι οι τρύπες ξύλου-τοίχου στη ίδια ευθεία ξανασηκώστε το πλαίσιο και βάλτε πάλι τις σφήνες για σταθεροποίηση. Τώρα βιδώστε τις βίδες και έχουμε πλέον ένα σταθερό κάσσωμα.

Αφού έχουμε βιδώσει τις βίδες μας θα δούμε ότι υπάρχουν μερικά κενά ανάμεσα στον τοίχο και το πλαίσιο κάτι το οποίο είναι και λογικό. Πέρνουμε έναν αφρό πολυουρεθάνης ή αφρό γεμίσματος και γεμζουμε τα κενά όπου υπάρχουν . Αφήνουμε να στεγνώσει και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τον αφρό που περισεύει.

Καρφώνουμε το αρμοκάλυπτο ώστε το κάσσωμα να πάρει την τελική του μορφή και τοποθετούμε στο έτοιμο και καλά στερεωμένο πλέον κάσσωμα τις καβίλιες που θα στηριχτεί ή πόρτα μας εκεί όπου είχαμε κάνει τις ακριβεις μετρήσεις μας νωρίτερα . Η πόρτα μας τώρα είναι έτοιμη για βάψιμο.

Πως θα βάψουμε την πόρτα μας: http://aggelos-painting.blogspot.com/

3 σχόλια:

χρυσάνθη είπε...

Καλώς σας βρήκα και εδώ!!!

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Ωπα! Εδώ θα γίνουμε μαστόρια!!
Να ξεστραβωθούμε μήπως μάθουμε να βιδώνουμε καμιά βίδα, γιατί η κρίση.
..δεν αστειεύεται.
Καλώς σε βρίσκω γείτονα!

Belogianni είπε...

Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για τα πολύ χρήσιμα τα άρθρα σας.
Έχω ένα πρόβλημα με μια εσωτερική πόρτα του σπιτιού μου η οποία δεν κλείνει γιατί το χείλος της πόρτας που έχει την κλειδαριά "βρίσκει" για 1-2mm στο πλαίσιο της πόρτας. Απ΄ ότι φαίνεται (και απ΄' ότι μου λένε) ο αφρός πολυουρεθάνης διογκώθηκε κατι περισσότερο απ' ότι έπρεπε. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι λύσεις έχω?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...