Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ξύλινα πατώματα.


Σε αυτήν την ανάρτηση του Φτιάχτο Μόνος σου θα δούμε μερικά χρήσιμα πράγματα για το τι πρέπει να ξέρουμε για τα ξύλινα πατώματα μας.
Τα συστατικά ενός ολοκληρωμένου και τέλειου ξύλινου δαπέδου είναι:
Α) Τα υλικά (πατώματα, βερνίκια, καδρόνια, εξαερισμοί, κόλλες κλπ.).
Β) Οι εργασίες (καρδονιάρισμα, κάρφωμα, φινίρισμα, βερνίκωμα).
Γ) Οι συνθήκες του χώρου κατά την τοποθέτηση αλλά και το διάστημα προσαρμογής του ξύλου
Καρφωτά δάπεδα
Το σπίτι πρέπει να είναι κλειστό, με τοποθετημένα τα τζάμια και τις πόρτες.
Ατμοσφαιρική σχετική υγρασία κάτω από 50% και θερμοκρασία 15 - 25 °C χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.
Οι εργασίες, οι οποίες γίνονται με υγροσκοπικά υλικά (σοβάδες, γεμίσματα, πλακίδια), να έχουν προηγηθεί και στεγνώσει.
Η τσιμεντόπλακα να είναι καθαρή και στεγνή από υγρασίες και σε περίπτωση υπογείου ή μπαζωμένου ισογείου να δημιουργείται φράγμα ανιούσας υγρασίας πριν το καδρονιάρισμα.
Aποφύγετε την άσκοπη χρήση υγροσκοπικών υλικών με θερμομονωτικές ιδιότητες για γέμισμα των κενών ανάμεσα στα καδρόνια. Η ηχομόνωση που επιτυγχάνεται είναι μικρή ενώ το πρόβλημα που δημιουργείται λόγω της αδυναμίας εξαερισμού μεγάλο.
Σε περίπτωση χρήσεως σανίδας με μεγάλες διαστάσεις (π.χ. δρυς Αμερικής) η τοποθέτηση ψευτοπατώματος από κοντραπλακέ πάχους 2 εκατοστών πάνω στα καδρόνια θα σας εξασφαλίσει σταθερότητα, ηχομόνωση και τοποθέτηση του τελικού δαπέδου την κατάλληλη εποχή πριν την κατοίκιση.
Αφήστε τουλάχιστον ένα πόντο αέρα από όλους τους τοίχους και φροντίστε για το σωστό εξαερισμό του κάθε χώρου χρησιμοποιώντας εξαερισμούς.
Τοποθετήστε τα καδρόνια με μεσοδιάστημα όχι μεγαλύτερο από 30 εκατοστά και τα βύσματα ή τα τακάκια ανά 60 εκατοστά στα καδρόνια.
Σε περίπτωση που η απόσταση μεταξύ του μονοσωλήνιου δικτύου θέρμανσης και δαπέδου είναι μικρή (2-4 εκατοστά), πρέπει να γίνει θερμομόνωση στο σωλήνα διότι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας γίνεται συστολή (αρμοί) σε αυτά τα σημεία.
Γεμίστε τα δίκτυα ύδρευσης και θέρμανσης ώστε να φανούν ζημιές και διαρροές από το κάρφωμα πριν τη λειτουργία τους
Κολλητά δάπεδα

Ατμοσφαιρική σχετική υγρασία κάτω από 50% και θερμοκρασία 15 -25 °C χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.
Υπόστρωμα στεγνό, επίπεδο και σταθερό χωρίς σκασίματα και υπολείμματα από άλλα υλικά.
Η τσιμεντόπλακα να είναι καθαρή και στεγνή από υγρασίες και σε περίπτωση υπογείου ή μπαζωμένου ισογείου να δημιουργείται φράγμα ανιούσας υγρασίας πριν το καδρονιάρισμα.
Σε περίπτωση ενδοδαπέδιας θέρμανσης πρέπει να λειτουργήσει και να θερμανθεί η πλάκα δεκαπέντε μέρες πριν την τοποθέτηση.
Σε περίπτωση γεμίσματος με τσιμεντοκονία, αυτή πρέπει να έχει γίνει με άμμο ποταμού και όχι θαλάσσης, να έχει πάχους πάνω από 4 εκατοστά, να έχει αποβάλλει την υγρασία της (δεκαπέντε μέρες για κάθε εκατοστό) και να μην επιτρέπεται η συγκόλληση εάν η υγρασία κατά την υγρομέτρηση ξεπερνά το 3% στο εσωτερικό της τσιμεντοκονίας.
Χρησιμοποιήστε αστάρι τσιμέντου για καλύτερη συγκόλληση και ειδικότερα σε περιπτώσεις σαθρής επιφάνειας.
Αφήστε τουλάχιστον ένα πόντο αέρα από όλους τους τοίχους.
Σε περιπτώσεις συγκολλήσεις με μάρμαρο ή πλακίδια, πρέπει να γίνεται πρώτα τρίψιμο της επιφάνειας ώστε να αφαιρείται η γυαλάδα αλλά και το φιλμ από τα καθαριστικά και τη χρήση.
Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη κόλλα ανά περίπτωση, τηρώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στην περίπτωση των δύο συστατικών, πρέπει η ανάμειξη να γίνεται με με ηλεκτρικό αναδευτήρα σε χαμηλές στροφές ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση, ενώ στην περίπτωση ενός συστατικού πολυουρεθάνης πρέπει να υπάρχει σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα ώστε να επετεύχθη πολυμερισμός.
Απλώστε την κόλλα με την κατάλληλη σπάτουλα και εξασφαλίστε την απαραίτητη συμπίεση για αρκετό χρόνο, ώστε να επιτευχθεί άριστη συγκόλληση.
Τηρείτε τους χρόνους ωρίμανσης του κατασκευαστή πριν το τρίψιμο και το βερνίκωμα.
Καθαρισμός και συντήρηση του δαπέδου
Για να επιτύχετε τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των δαπέδων σας διατηρώντας την καλύτερη δυνατή εμφάνισή τους, ακολουθήστε τα παρακάτω
Αποφεύγετε τον καθαρισμό με νερό και γενικότερα προστατέψτε το ξύλο από κάθε είδος υγρασία.
Χρησιμοποιήστε για την καθαριότητα ειδικά καθαριστικά αποφεύγοντας τα δυνατά υλικά γενικής χρήσης
Καθημερινά μπορείτε να αφαιρείτε τη σκόνη χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα ή σκούπα σκόνης χωρίς λάδι.
Προφυλάξτε τα δάπεδα από αμυχές, τοποθετώντας τακάκια τσόχας κάτω από κάθε βαρύ έπιπλο ή καρέκλα.
Προσπαθήστε να διατηρήσετε την υγρασία σταθερή, τοποθετώντας το καλοκαίρι στην περίοδο διακοπών λεκάνες με νερό ώστε να δίνετε κάποια υγρασία στο χώρο και κατά τους χειμερινούς μήνες αποφύγετε την υπερβολική αύξηση της υγρασίας με σωστό αερισμό και θέρμανση.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...