Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Χρήσιμες συμβουλές για τους σοβάδες και τα υλικά επίστρωσης της τοιχοποιίας.


Να που στο Φτιάχτο Μόνος σου μπορούμε να βρούμε χρήσιμες συμβουλές για την επίστρωση του σοβά σε περιπτώσεις που θα την χρειαστούμε.

Οι επιφάνειες πριν την εφαρμογή σοβά πρέπει γενικά να είναι απαλλαγμένες από στρώματα σαθρά, σκόνες, ή λάδια. Επιφάνειες που είναι υγρές ή εμφανίζουν υγρασία σε κάποια μέρη πρέπει πρώτα να στεγνώσουν.

ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΟΒΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ.
Επιφάνειες από σκληρά πορώδη υλικά (τούβλα, τσιμεντόλιθοι)
Οι επιφάνειες αυτές συνήθως δεν χρειάζονται κάποια προετοιμασία. Σε περιπτώσεις όμως που έχουμε ανομοιογενή απορροφητικότητα υπόβαθρου λόγω διαφορετικών υλικών ή στρωμάτων, ασταρώνουμε για να αποφύγουμε την διαφορετική ωρίμανση του μίγματος που μπορεί να προκαλέσει ρηγματώσεις.
Επιφάνειες μη απορροφητικές ( συμπαγή τούβλα, σκυρόδεμα, προεπεξεργασμένα υποστρώματα για αδιαβροχοποίηση, pvc )
Απαιτείται προεργασία με αστάρι το οποίο ενισχύει την πρόσφυση του σοβά. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις τοποθετούμε υαλόπλεγμα ή ρίχνουμε ένα χέρι ‘πεταχτό’ για εξασφάλιση πρόσφυσης.
Επιφάνειες ιδιαίτερα απορροφητικές (μαλακά αργιλικά τούβλα, porobeton, κυψελωτό σκυρόδεμα κτλ )
Η καλή απορροφητικότητα του υπόβαθρου αντιμετωπίζεται συνήθως με την ύγρανση ( ράντισμα με νερό ) της τοιχοποιίας πριν την εφαρμογή του σοβά Αν η απορροφητικότητα της τοιχοποιίας είναι πολύ μεγάλη το αστάρωμα είναι απαραίτητο ώστε να εξασφαλίσουμε ομαλή ωρίμανση του σοβά. Στις περιπτώσεις αυτές, βοηθά η πρόσθεση στο μίγμα κάποιου επιβραδυντή πήξης. Επιφάνειες από σκυρόδεμα «άγριας» επιφάνειας.
Επιτυγχάνουμε καλή πρόσφυση όχι όμως και απορροφητικότητα. Ασταρώνουμε και εφαρμόζουμε στρώση σοβά που να ομαλοποιεί την επιφάνεια. Στις περιπτώσεις αυτές επιλέγουμε σοβά υδατοδιαπερατό διότι η παραμονή νερού στη μάζα του σοβά (που δεν μπορεί να εξατμιστεί) μπορεί να τον καταστρέψει.
Επιφάνειες μεταλλικές.
Εφαρμόζουμε καταρχήν αντισκωριακή προστασία των μεταλλικών επιφανειών και στη συνέχεια ασταρώνουμε αυτές. Κατόπιν τοποθετούμε νευρομετάλ το οποίο λειτουργεί ως φορέας στήριξης του σοβά. Σ’ αυτού του είδους τις εφαρμογές γίνονται συνήθως 3 χέρια σοβά ενώ το πάχος του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 1,5 cm.
Επιφάνειες διαφορετικής τοιχοποιίας.
Στα σημεία που υπάρχει διαφορετικό είδος τοιχοποιίας, τοποθετούμε υαλόπλεγμα με μάτι 10 mm, σε πλάτος 20 cm τουλάχιστον σε κάθε πλευρά ενώσεως του ενός υλικού με το άλλο. Επιστρώνουμε πρώτα κόλλα πλακιδίων για να γίνει η συγκόλληση του υαλοπλέγματος και ξαναπερνάμε ένα λεπτό στρώμα κόλλας πάνω στο υαλόπλεγμα ώστε να καλυφθεί και σοβατίζουμε.
Επαφή τοίχου με δοκάρια που η ένωση έγινε με πολυουρεθάνη.
Ενεργούμε όπως παραπάνω.
Επιφάνειες ρηγματωμένες.
Απομακρύνουμε οποιοδήποτε σαθρό δομικό υλικό από την τοιχοποιία περί τα 20 cm περιμετρικά της ρηγμάτωσης. Καθαρίζουμε και επισκευάζουμε καλά τα σημεία που χρειάζονται, στη συνέχεια ασταρώνουμε και σοβατίζουμε.
Επιφάνειες υποκείμενες σε πιθανές δονήσεις.
Στους αρμούς επαφής μεταξύ δοκαριών και τοιχοποιίας τοποθετούμε τις κατάλληλες σκοτίες ή τα ειδικά αρμοκάλυπτρα που έχουν δυνατότητα απορρόφησης των μικρομετακινήσεων και συστολοδιαστολών.
Επιφάνειες εκτεθειμένες σε υγρασία.
Στεγνώνουμε με αερισμό ή με χρήση θερμαντικού μέσου τις υγρές επιφάνειες και όπου είναι απαραίτητο στεγανοποιούμε, και αφού ασταρώσουμε την επιφάνεια σοβατίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...