Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Κηπουρική και εξοπλισμός.


Να και μια πολύ καλή ανάρτηση του Φτιάχτο Μόνος σου σχετικά με τον εξοπλισμό που πρέπει να έχουμε για να ασχοληθούμε με την κηπουρική αφού σιγά σιγά η άνοιξη πλησιάζει . Ας δούμε λοιπόν τον βασικό εξοπλισμό ενός ερασιτέχνη κηπουρού.
Έχετε το χρόνο, το μεράκι, το χώρο (από μια μικρή γλάστρα στην βεράντα έως ένα μεγάλο κήπο); Ε! τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθείτε με την κηπουρική.Μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρους, βολβούς και ότι άλλο πρέπει για να μετατρέψετε τον άγονο κήπο σας σε πραγματικό αριστούργημα. Αλλά πριν ασχοληθείτε με την κηπουρική, όπως και με κάθε εργασία αλώστε, πρέπει να έχετε τα απαραίτητα εργαλεία. Μια βόλτα στα καταστήματα δεν βοηθάει και πολύ. Έχετε δει πόσα εργαλεία υπάρχουν; Από κατσαβίδια μέχρι θεριστικές μηχανές.
Τι πραγματικά θα χρειαστώ; Πόσα χρήματα θα ξοδέψω; Και αν κάτι μου λείψει; Είναι ερωτήματα που τους περισσότερους θα μας τρόμαζαν. Η επιλογή των σωστών εργαλείων κηπουρικής αλλά και στη σωστή τιμή είναι μια εργασία για εμπειρογνώμονες. Έτσι προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε και να κάνουμε έναν κατάλογο με τα βασικά εργαλεία κηπουρικής. Μερικά εργαλεία από αυτά ίσως δεν θα τα χρησιμοποιήσετε πολύ συχνά, όμως καλό είναι να υπάρχουν διότι όταν ασχολείστε με την εργασία της κηπουρικής δεν θα έχετε το χρόνο να τρέξετε στο κατάστημα εργαλείων.
Ψαλίδι κλαδέματος(κλαδευτήρι):
Ένα καλό ψαλίδι κλαδέματος είναι ζωτικής σημασίας για οποιοδήποτε κηπουρό και χρησιμοποιείται για την περιποίηση θάμνων και δενδρυλλίων.Δεν πρέπει να αγοράσετε το πιο ακριβό, εκτός και αν είστε επαγγελματίας κηπουρός, αλλά ούτε και το πιο φτηνό. Μια μέση τιμή είναι ότι καλύτερο
Τηλεσκοπικό ψαλίδι:
Αυτό το ψαλίδι θα το χρειαστείτε να κόψετε κλαδιά διαμέτρου μέχρι ενός εκατοστού και σε σημεία που δεν μπορείτε να φτάσετε με το μικρό ψαλίδι κλαδέματος.
Ψαλίδι φρακτών:
Τα σπίτια που έχουν θάμνους απαραιτήτως διαθέτουν ένα ψαλίδι για την περιποίηση τους. Τα ψαλίδια αυτά είναι σχεδιασμένα να κουρεύουν τους θάμνους – φράκτες σε επίπεδα οριζόντια ή κάθετα.
Τσουγκράνα:
Οι μεταλλικές τσουγκράνες είναι η καλύτερη επιλογή θα κοστίσουν λίγο περισσότερο από τις πλαστικές ή ξύλινες, όμως θα διαρκέσουν περισσότερο και θα κάνουν την εργασία σας πιο εύκολη επειδή τα δόντια τους δεν θα κάμπτουν όταν τραβάτε μια βαριά μάζα φύλλων.
Φτυάρι:
Το φτυάρι είναι από τα κορυφαία εργαλεία της κηπουρικής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φτυαριών για ανάλογες εργασίες. Εσείς θα χρειαστείτε ένα φτυάρι για σκάψιμο και ένα για να φορτώνετε τους σωρούς των φύλλων στο καρότσι. Το μήκος της λαβής εξαρτάται από το χρήστη. Το φτυάρι με μια λαβή περίπου δύο μέτρα μακριά, το καθιστά ευκολότερο να σκάψει αλλά και να φορτώσει τα φύλλα στο καρότσι.
Προτείνεται επίσης το φτυάρι με μικρή λαβή και γενικά τα μικρά εργαλεία για την ενθάρρυνση των παιδιών να ενδιαφερθούν νωρίς και να ασχοληθούν με την κηπουρική για ξοδεύουν το χρόνο τους ποιοτικά με τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...